Nostalgie geeft impuls tot actie
05 Jun 2012, 12:00
foto


Wageningen het gezicht terug geven van weleer, is het motief geweest van oud- Wageningers, om de handen uit de mouwen te steken. Een groep oud-Wageningers die voornamelijk uit de padvinderij komt, kon de verdere achteruitgang van het gebied niet meer aanzien. Wageningen was eens de parel van het district.

Stichting Wageningen SME is een jaar geleden in het leven geroepen door personen die op Wageningen hebben gewoond en de glorie tijden van de plaats hebben meegemaakt. “We doen het voornamelijk voor de jeugd, die niet eens een bibliotheek heeft”, zegt Harvey Castillion, secretaris van de stichting aan Starnieuws. “Als je een land tot ontwikkeling wil brengen, moet je de mensen de nodige tools geven om zich te scholen.” Twee dagen lang zal er van gedachten gewisseld worden met de bewoners van Wageningen over hoe duurzame projecten te realiseren in het gebied.

De reünie ‘Wageningenman Dey’ wordt gecombineerd met sport en spel, workshops en lezingen, scholing en training. De activiteiten op 17 en 18 augustus moeten uitmonden in een document waarin duidelijk direct uitvoerbare projecten voor de korte en lange termijn zijn aangegeven. “Wat is er nu in Wageningen, wat kunnen wij daarmee doen en welke inputs moeten we toevoegen, daar gaat het om”, zegt Castillion.
Het is niet de bedoeling dat de stichting alles gaat doen. Samen met de bewoners en andere organisaties zullen projecten gerealiseerd moeten worden om

Voedselschuur-gedachte
Wageningen weer een volwaardige plaats in het land en in de economie te geven. In het verleden voorzag Wageningen in zijn eigen vlees-en melkbehoefte. Stichting Wageningen SME wil mogelijkheden bekijken hoe Wageningen zijn bijdrage kan leveren aan de voedselschuur-gedachte van de regering en het vergroten van de veestapel.

Wageningen is in verval geraakt nadat de rijstfabriek werd gesloten. Er zijn weinig tot geen economische activiteiten in het gebied en zijn de meeste jongeren vertrokken. De voormalige rijstschuur kampt met grote werkloosheid, alcohol en drugsgebruik. Stichting Wageningen SME en andere belangenorganisaties geloven dat er genoeg menselijk, intellectueel en financieel kapitaal aanwezig is onder de Wageningers en hun netwerken. De kunst is dit alles te organiseren en te structureren om zo Wageningen weer op de kaart te plaatsen. “Ook de weerbaarheid van de gemeenschap en het geloof in eigen kunnen kan hierdoor worden versterkt,” zegt de stichting.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May