SRD 26 miljoen voor drinkwatervoorziening binnenland
06 Jun 2012, 05:00
foto
Het waterproject te Galibi is de vorige maand opgeleverd.


Het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) heeft het vaste voornemen om de bewoners in het totale binnenland te voorzien van kwalitatief en duurzaam drinkwater. Hiertoe heeft het ministerie SRD 26 miljoen beschikbaar. Van dit bedrag is SRD 6 miljoen bestemd voor lopende projecten, terwijl het resterend deel gaat naar nieuwe projecten.

Ivan Wormer, beleidsadviseur van de NH minister, tevens waarnemend hoofd van de Dienst Water Voorziening (DWV), verklaart tegenover Starnieuws dat het streven erop gericht is om voor het einde van dit begrotingsjaar 80 procent van de bevolking te voorzien van drinkwater. "De beschikbare middelen zijn lange na niet voldoende", zegt Wormer. Daarom zal gekeken worden naar donorgelden van de Unicef en de IDB. Daarnaast zal er geld worden gezocht bij de multinationals Suralco en Iamgold om het gehele binnenland te voorzien van drinkwater.

129 dorpen
Het binnenland telt volgens Wormer 129 dorpen, waarvan 40 een watercentrale van DWV hebben. Recentelijk is in samenwerking met het Fonds Ontwikkeling Binnenland (FOB) het waterproject te Galibi in het district Marowijne afgerond.
Er zijn drie bronnen geboord in het dorp Erowarte, dat sinds 1994 verstoken is van gezond leidingwater. Het oude vervallen station in dit dorp wordt compleet vernieuwd. Ook omdat het station op nog geen 100 meter afstand van een begraafplaats staat. Dit project wordt bestekklaar gemaakt. Alfonsdorp wordt eveneens meegenomen.

In het district Brokopondo zijn er ook twee bestekken in afrondende fase. Het gaat om de stations van Brokopondo Centrum en Victoria die opnieuw worden opgezet. Klaaskreek staat op zichzelf, maar indien nodig, worden er aanvullingen gepleegd.
Het tegenover liggende Kapasikele ontbeert al 45 jaren drinkwater, terwijl het dorp over elektriciteit beschikt. Er zijn drie waterbronnen geboord. Er komt een compleet nieuw station, dat ook de dorpen Nieuw Lombe en Moejekreek van drinkwater moet voorzien.

Zorgwekkend
Zorgenkind is volgens Wormer het Sarakreekgebied in het Stuwmeer. In dit gebied wordt het oppervlaktewater uit het Stuwmeer gebruikt. "Met de goudwinning heeft het water bepaalde bewerkingsprocessen nodig", zegt Wormer. De bedoeling is om te zoeken naar grondwater, zodat de plaatselijke bevolking van veilig drinkwater kan worden voorzien.

In het Boven-Surinamegebied is de DWV bezig met het afronden van waterprojecten in de dorpen Hekununu, Futanakab, Ligorie en Pikin Slee. Ook Nieuw Aurora wordt momenteel aangepakt. In Zuid-Suriname moet de watervoorziening in Kwamalasumutu voor eind van dit jaar opgeleverd worden.
Wormer stelt dat de belangrijkste doelstelling van NH is, zoals president Desi Bouterse dat aangeeft, water brengen voor de mensen, maar dan op een duurzame manier.

Isaak Poetisi
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May