Mama Sranan ook betrokken bij bloemhulde 'Baba en Mai'
03 Jun 2012, 22:00
foto
Een collage van de bloemenhulde aan 'Baba en Mai' en 'Mama Sranan'. (Foto: René Gompers)


Met een beetje moeite en wat hulp van twee stokjes lukt het om Mama Sranan, symbool van een verenigd Suriname, een paar bloemenkransen om te doen. Traditioneel krijgen alleen Baba en Mai mala's omgedaan ter herdenking van de Hindostaanse immigratie.

Afgeweken werd van deze traditie, omdat de Culturele Unie Suriname (CUS) ervan uitgaat dat Mama Sranan weergeeft 'hoe wij hier ook samen kwamen' en dus ook bij de acceptatie van de verschillende culturen stilgestaan moet worden op emigratiedagen. Zondagmiddag werd een bloemenhulde gebracht aan Baba en Mai in verband met de herdenking van 139 jaar Hindostaanse immigratie op 5 juni.

Daar waar de zon schijnt
"Net zoals het licht aanwezig is waar de zon schijnt, evenzo is het heilige land daar waar Ram is", citeerde Ashwin Adhin, voorzitter van de CUS, uit een heldenverhaal van Ram. "Onze voorouders hebben van dit land hun heilig land weten te maken. Maar ze hebben het niet alleen gedaan. Ze hebben samen met de andere bevolkingsgroepen deze natie helpen vormen".

Op grond hiervan is besloten ook Mama Sranan in de bloemen te zetten en heeft de CUS het initiatief genomen om alle groepen die aan cultureel behoud doen te betrekken bij de organisatie van een grootse manifestatie volgend jaar bij 140 jaar herdenking Hindostaanse immigratie.

Minister Shirley Sitaldin (Onderwijs en Volksontwikkeling) bracht namens president Desi Bouterse gelukwensen uit. Zij sprak de hoop uit dat "het bestaande respect en de harmonie zich sterker gaan manifesteren in het samenwerken met elkaar op verschillend gebied als één volk, om te komen tot een bloeiende natie".
Behalve een boodschap had president Bouterse voor Baba en Mai ook speciale mala's gestuurd.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May