Landelijk 350 nierdialyse patiënten
01 Jun 2012, 18:30
foto
Minister Michel Blokland (links) en Glen Uiterloo, bedrijfsleider Nationaal Nierdialyse Centrum in gesprek met een patiënt. (Foto: Raoul Lith)


In Suriname staan 350 nierpatiënten landelijk geregistreerd. Voor de eerste vijf maanden van dit jaar zijn er al dertig nieuwe nierdialyse patiënten bijgekomen. Er komen steeds nieuwe patiënten bij. Dit is een directe aanleiding om het Nationaal Nierdialyse Centrum (NNC) uit te breiden, zegt bedrijfsleider Glen Uiterloo.

Indien de nieren voor meer dan 80% zijn uitgevallen, worden de afvalstoffen door het dialyseren uit het lichaam verwijderd. Vandaag is er een nieuw gebouw in gebruik genomen bij het NNC door minister Michel Blokland van Volksgezondheid en de directeur van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, Eddy Joemmankhan. Blokland noemde het opleveren van het gebouw: ‘A job well done’. Hij zei dat de personeelsleden de patiënten als hun eigen familielid behandelen.

Grote organisatie
Uiterloo vertelt aan Starnieuws dat aan het hoofd van het medisch team van het NNC een nefroloog staat. Zeven zaalartsen, met als coördinator de arts Faroek Changur en 45 verpleegkundigen en ziekenverzorgers zijn verbonden aan het NNC.

De jongste patiënt is veertien en de oudste 81 jaar. De gemiddelde leeftijd van een dialysepatiënt is 51. Van de 350 patiënten die er landelijk zijn, wordt 60% door het NNC behandeld. De overigen worden onderverdeeld tussen de andere particuliere dialysecentra.

Hoge bloeddruk
Hoge bloeddruk is de hoofdoorzaak van het aantasten van de nieren. Er komt een campagne om mensen voor te lichten. “Er zijn momenteel bij één van onze internisten bijkans 150 tot 200 mensen wier laboratorium resultaten slecht zijn", zegt Uiterloo.

"Wat wij dus nu zullen doen, is hen zoveel mogelijk begeleiden om gezond te leven. Zo kunnen wij dialyse bij hen nog uitstellen. Want één patiënt kost de staat SRD 5.000 per maand”, zegt de bedrijfsleider.

Sushma Biere
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May