SMS koopt veerboot voor Albina-St.Laurent
01 Jun 2012, 00:00
foto
La Gabrielle, de veerboot die nu de verbinding tussen Albina en St. Laurent onderhoudt.


Veerboot 'La Gabrielle' die de verbinding tussen Albina en St. Laurent onderhoudt, wordt vervangen door een grotere boot van het type 'roll on-roll off'. De Scheepvaart Maatschappij Suriname (SMS) koopt een vaartuig bij een Duitse ondernemer, omdat er behoefte is aan meer capaciteit.

De boot is reeds overgebracht naar de haven van Rotterdam in Nederland. De nieuwe aanwinst, die in Duitsland is vervaardigd, is intussen in de kleuren van de SMS geschilderd. "Er moet nog slechts de financiële afwikkeling van de deal plaatsvinden", bevestigt directeur Joyce Rozenhout tegenover Starnieuws. Er zijn al verre gaande afspraken gemaakt met de Duitse eigenaar over de aankoop.

Vijf maal capaciteit
De boot heeft een capaciteit van 32 personenauto's of 6 tot 9 containers van 40 voet en is is 42 meter lang en 12 meter breed. La Gabrielle kan gemiddeld zes voertuigen per keer oversteken. De vraag naar meer capaciteit neemt toe. De andere boot, heeft vijf maal de capaciteit van de huidige. Rozenhout zegt dat het gaat om een tweedehandse boot die in een redelijk goede staat verkeerd. "We hebben de boot geïdentificeerd, nadat de eigenaar die wilde vervangen en te koop aanbood", zegt Rozenhout.

Al wordt er een brug gebouwd over de Marowijnerivier, vooraf is gesteld dat de vaste oeververbinding niet geschikt is voor zwaar materieel. De constructie zal bestemd zijn voor transport tot een bepaalde tonnage. Rozenhout: "De rest moet via de veerboot". Zij geeft aan dat dit aspect een van de agendapunten was bij de onlangs gehouden River Council.

Een stap voor
De SMS-directeur zegt dat zij de verzekering van de ambassadeur in Frankrijk, Harvey Naarendorp, heeft gekregen dat de koop van de veerboot geen verloren investering zal zijn als die brug er komt. "De situatie met de veerverbinding Meerzorg en Paramaribo moet voorkomen worden, dat er maar een enkele optie is om de andere oever te bereiken", benadrukt Rozenhout.

Parlementariër Marinus Bee (A Combinatie/Abop) verklaart tegenover Starnieuws dat Suriname een stapje voor is op Frans-Guyana. "We willen hiermee inspelen op een situatie die voor ons land voordelen oplevert", zegt Bee. Het assembleelid constateert dat de kleine bootjes die de oeververbinding onderhouden een doorn in het oog zijn voor de Fransen. "In het kader van de River Council nemen we besluiten, waarbij partijen zich aan elkaar optrekken", meent Bee.

Isaak Poetisi
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May