Simons: ACP/EU vergadering naar eigen inzicht inrichten
31 May 2012, 00:00
foto
Assembleevoorzitter Jennifer Simons


Suriname zal, naar eigen inzichten de EU/ACP parlementaire vergadering van november organiseren. Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons zegt totaal geen rekening te houden met accenten die vanuit Nederland worden gelegd als zou de vergadering hier onder voorwaarden worden gehouden.

In de Nederlandse media verschijnen berichten, waar het accent wordt gelegd op dat de Europese parlementariërs wel komen, maar geen ontmoeting zullen hebben met president Desi Bouterse. Als die toch ten tonele verschijnt, zullen de Europese parlementariërs de vergaderzaal verlaten, wordt in de berichten vermeld.

Geen boodschap hieraan
Simons zegt in een telefonisch gesprek vanuit Brazilië met Starnieuws dat zij totaal voorbij gaat aan die commentaren en de accenten die gelegd worden. Voor haar is belangrijk dat, zoals maanden terug is afgesproken, de vergadering normaal doorgaat in Paramaribo. Simons benadrukt dat het geen vergadering is van regeringen, maar van parlementen. Er is wel een openingsceremonie waar regeringsautoriteiten erbij zijn en waarschijnlijk ook het woord voeren.

In hoeverre president Bouterse het woord zal voeren en hoe de openingsceremonie er uit zal zien, kan Simons nu nog niet zeggen. “Er is een commissie die de organisatie moet voorbereiden. Een technische commissie van de EU/ACP is hier geweest en die is tevreden vertrokken”, voert de assembleevoorzitter aan.

Ons huiswerk maken
“De vergadering wordt naar onze inzichten ingericht. Wie op wil staan, moet dat maar doen. Alle parlementariërs van waar dan ook zijn vrij om te doen wat ze goed vinden . Wij gaan ons goed voorbereiden en doen wat we moeten doen”, stelt Simons.

De assembleevoorzitter zegt dat deze vergaderingen wereldwijd worden gehouden en dat nooit gevraagd wordt aan het organiserend land wie de vergadering organiseert en hoe het eruit zal zien. Simons geeft aan dat rond de technische zaken van zo een vergadering er afspraken zijn met het EU/ACP-parlement die standaard zijn. “Dus wij gaan ons nu richten om ons goed van onze taak te kwijten, we zijn blij dat deze belangrijke vergadering hier wordt gehouden en gaan nu verder met het maken van ons huiswerk”, zegt Simons.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May