31 mei: WHO en PAHO erkennen inspanningen Amerika's
31 May 2012, 08:00
foto


De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (Paho) zullen vooraanstaande personen in Brazilië en Mexico die zich inzetten tegen tabaksgebruik in de Amerika’s en de niet gouvernementele organisatie Corporate Accountability International huldigen voor hun inspanningen. De eerbetuigingen vinden plaats in het kader van de Wereld Tabaksvrije Dag, vandaag 31 mei.

WHO zal Dr Jose Agenor Álvares da Silva, directeur van het Braziliaanse National Health Surveillance Agency (ANVISA) huldigen, terwijl Paho senator Ernesto Saro Boardman, voorzitter van de Gezondheidsraad in de Mexicaanse senaat, en de in Boston gevestigde niet-gouvernementele organisatie Corporate Accountability International zal eren.

Wereld Tabaksvrije Dag staat dit jaar in het teken van de inspanningen van de tabaksindustrie om de WHO-kaderovereenkomst om het tabaksgebruik te bestrijden (WHO FCTC), te ondermijnen. De FCTC is het eerste internationale wereldvolksgezondheidsverdrag en vraagt de deelnemende landen beleid te maken en maatregelen te nemen gericht op het terugdringen van het tabaksgebruik en mensen tegen passief roken te beschermen.

Bijdrage Alvares
WHO-directeur-generaal Margaret Chan zal een speciale prijs geven aan Dr Álvares, die een belangrijke rol heeft gespeeld bij het bevorderen van de FCTC-ratificatie in Brazilië in 2005. Als directeur van ANVISA, zag hij zich voor herhaalde juridische uitdagingen van de tabaksindustrie, die zijn maatregelen om het tabaksgebruik te bestrijden, probeerden onderuit te halen. In 2011 speelde hij een sleutelrol in de ontwikkeling van een nieuwe reeks van tabak maatregelen , waaronder beperkingen op het gebruik van additieven en smaakstoffen in tabaksproducten en de regelingen inzake tabaksreclame bij de verkoop. De maatregelen hebben geleid tot een sterke tegenstand van de tabaksindustrie.

Paho zal senator Ernesto Saro, voorzitter van de Gezondheidsraad van de Mexicaanse senaat eren. Hij was ook de voorvechter van de in 2008 aangenomen Algemene Wet op Tabaksgebruik. Daarmee was Mexico het eerste land met de eerste specifieke wet voor de bestrijding van tabaksgebruik. Saro was ook de trekker van succesvolle inspanningen om de belastingen op tabaksproducten te verhogen en introduceerde de hervormingen van de in 2008 aangenomen wet om deze beter af te stemmen met de FCTC. De hervormingen omvatten een verbod op roken in openbare gelegenheden, grotere gezondheidswaarschuwingen op tabaksverpakkingen, en het verbod op alle reclame, promotie of sponsoring van tabaksproducten. Zij zouden ook de toestemming geven aan het ministerie van Volksgezondheid om het fiscaal beleid op basis van overwegingen van volksgezondheid voor te stellen.

Paho erkent ook de verantwoordelijkheid van de in Boston gevestigde onderneming Corporate Accountability International, die campagnes heeft gevoerd tegen de tabaksindustrie. De niet-gouvernementele organisatie heeft ook een documentaire gemaakt over op de jeugd gerichte promotie van tabaksproducten en de wereldwijde politieke invloed ten gunste van derden- van de kant van de tabaksindustrie.

Zes miljoen mensenlevens
Het gebruik van tabak is één van de belangrijkste vermijdbare oorzaken van de dood, dat aanspraak maakt op zes miljoen mensenlevens per jaar. Meer dan 600.000 van hen zijn slachtoffer van blootstelling aan passief roken.
"World No Tobacco Day" wordt elk jaar gehouden op 31 mei om de aandacht te vestigen op de schadelijke effecten van tabaksgebruik. Op deze dag staat ook de volksgezondheid stil bij de maatregelen die zij moet nemen om de consumptie van tabaksproducten en blootstelling aan passief roken te verminderen.

Paho, die dit jaar haar 110e verjaardag viert, is de oudste van de volksgezondheidsorganisaties in de wereld. Zij werkt met haar lidstaten aan het verbeteren van de gezondheid en de kwaliteit van leven van de mensen van de Amerika's. Paho dient ook als Regionaal Bureau voor de Amerika's van de WHO.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May