Trio’s mogen ook stemmen tijdens referendum
28 May 2012, 06:00
foto


In het Arowakse gebied in West Suriname heeft een groep Trio Indianen zich vijftien jaar geleden gevestigd. De vraag is of de Trio’s ook mogen stemmen tijdens het referendum op 2 juni. De dorpen Apoera, Washabo en Section zullen dan bepalen of ze één kapitein of drie willen. Volgens Roline Samsoedien, voorzitter van de verkiezingscommissie, mag eenieder die op de kiezerslijst voorkomt, stemmen.

Carlo Lewis, oud-kapitein van Apoera, zegt aan Starnieuws dat hij indertijd toestemming heeft gegeven aan de Trio’s om in dit dorp te wonen. “Het gaat wel om het kiezen van de leiders van de Arowakse stam. Maar de mensen wonen intussen permanent in Apoera. Tijdens de informatiebijeenkomst zal het volk zich uitspreken over deze kwestie”, zegt Lewis. Hij zegt dat goed werk gedaan wordt door de verkiezingscommissie onder leiding van Samsoedien. Lewis heeft geen moeite met de gang van zaken tot nu toe.

Ingeschreven in ressort
De Trio’s wonen in het ressort Kabalebo en ze staan geregistreerd. Samsoedien merkt op dat het belangrijk is dat de mensen ingeschreven staan. “Het maakt niet uit hoelang je in het gebied woont. Zolang je ingeschreven staat en je naam komt op de kiezerslijst voor, mag er gestemd worden. De kiezerslijsten zijn erg recent en iedereen die eind mei zestien is geworden of ouder is, mag stemmen”, deelt Samsoedien mee. Zij benadrukt dat dit absoluut geen probleem vormt, omdat de kapiteins dit standpunt ook snappen.

Kapitein Jeffery Armaketo zegt dat de Trio’s wonen en werken in Apoera. “Ze maken deel uit van de plaatselijke gemeenschap en kunnen niet uitgesloten worden. Ze hebben daarom ook het recht om te stemmen”, meent Armaketo. Om de verkiezingen zo objectief mogelijk te laten verlopen, heeft Armaketo zijn functie ter beschikking gesteld. Hij wil niet hebben dat de kiezers enige vorm van druk moeten ondervinden.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May