Elektrificatie dorpen Boven-Suriname wordt aangepakt
26 May 2012, 19:10
foto
Assembleelid Hugo Jabini


De elektriciteitsdraden in dorpen aan de Boven-Suriname worden vervangen door geïsoleerde kabels. De dienst Elektrificatie van Natuurlijke Hulpbronnen is hiermee bezig. Assembleelid Hugo Jabini (Mega Combinatie/NDP) zegt aan Starnieuws dat NDP-voorzitter Desi Bouterse toegezegd had aan de bewoners dat binnen een jaar na de verkiezingen het elektriciteitsprobleem opgelost zou worden.

Jabini merkt op dat het iets langer heeft geduurd, maar er is veel verbetering opgetreden. De diesel is regelmatig beschikbaar. In het verleden kwam het wel meer voor dat er drie maanden geen brandstof werd geleverd. Deze situatie is nu verbeterd. De kabels in de dorpen Abenaston, Jaw Jaw en Nieuw Aurora zijn al vervangen. Jabini is gisteravond uit het gebied teruggekeerd. Volgende week volgen de andere dorpen. Het gaat om ruim dertig dorpen waar deze operatie wordt uitgevoerd.

Structurele oplossing
Het elektriciteitsnet, dat ruim 35 jaar oud is, is behoorlijk verouderd. Indertijd zijn aluminiumbedradingen gebruikt. Nu wordt er gewerkt met geïsoleerde kabels die ook waterbestendig zijn. Het oude net is op diverse plaatsen beschadigd, waardoor er vaker kortsluitingen optreden. De vervanging is een aanzienlijke verbetering.

Jabini pleit voor een structurele oplossing. Nu hebben de dorpen recht op elektriciteit tussen 19.00 tot 23.00 uur. Dan gaat de dieselmortor uit. "Er moet continu stroom beschikbaar zijn. Dit is belangrijk voor ondernemerschap. De mensen zijn bereid om te betalen voor elektriciteitsgebruik. Bij velen is er een misvatting dat binnenlandbewoners niet willen betalen voor stroom", meent het assembleelid. Hij wijst erop dat de dieselmotoren vervangen moeten worden. Hierdoor kunnen meerdere dorpen aangesloten worden op een generator. Door de elektriciteit door te trekken van Brownsweg naar Atjoni kunnen nog eens 15 tot 20 dorpen rechtstreeks aangesloten worden op het net. Elektriciteit is belangrijk voor de ontwikkeling van het binnenland, benadrukt Jabini.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May