Bedrijfsleven geeft inhoud aan handelsafspraken
24 May 2012, 10:00
foto
Henk Naarendorp, voorzitter van de KKF.


Henk Naarendorp, voorzitter van de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF), zegt dat de private sector inhoud geeft aan de regionale en bilaterale handelsafspraken die de regering maakt in het buitenland. Hij vertegenwoordigt het bedrijfsleven in de delegatie van minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken naar Colombia. “Het gaat om handelsintegratie en het wegwerken van barrières die moeten aanzetten tot de import en export van concurrerende producten”, zegt Naarendorp aan Starnieuws.

Groothandelaar en producent Dilip Sardjoe van Rudisa, is ook in de delegatie opgenomen. Volgens Naarendorp is Sardjoe een grote ondernemer met ruime ervaring. Zijn participatie is daarom belangrijk om de doelen te bereiken. Naarendorp zegt dat hij de uitnodiging om mee te gaan dinsdag heeft gehad. “Ik heb gelijk de andere partners, de VSB (Vereniging Surinaams Bedrijfsleven) en de Asfa (Associatie van Surinaamse Fabrikanten) geconsulteerd om na te gaan wat belangrijk is voor hen bij de besprekingen.” Hij stelt dat de bijdrage van het bedrijfsleven niet special gericht is op Colombia. “Hetzelfde zal gelden wanneer we meegaan naar andere landen.”

Prijs en kwaliteit
Naarendorp legt uit dat vooral gekeken wordt naar hoe en waar in de regio goedkopere producten geïmporteerd kunnen worden die kwalitatief niet onder doen voor de dure goederen die vanuit onder andere Europa worden ingekocht. Vaak zijn de producten goedkoper en dus voordeliger voor de consument. Volgens de KKF-voorman is er daarnaast een uitdaging voor Suriname dat veel potentie heeft als het gaat om de agrarische sector. Door samen te werken met landen zoals Brazilië kan Suriname een degelijke bron zijn voor goede en kwalitatieve agrarische producten en die naar het buitenland exporteren.

De participatie van het bedrijfsleven heeft volgens Naarendorp, alles te maken met het sterker maken van de Surinaamse economie. Wanneer wij samenwerkingsverbanden sluiten met deze landen en betere handelsafspraken maken, zal dat ons aan de andere kant dwingen meer en beter te produceren om te kunnen concurreren met het buitenland. Dat is alleen maar goed voor onze economie en hoeven we niet steeds te blijven importeren. Een sterk bedrijfsleven betekent simpelweg een sterkere economie”, meent Naarendorp.
Advertenties