HI keurt weegapparatuur in Marowijne
24 May 2012, 08:00
foto
Waarborg en Ijkwezen bezig met de keuring. (Foto: Isaak Poetisi)


De afdeling Waarborg en Ijkwezen van het ministerie van Handel en Industrie is bezig met de jaarlijkse keuring van weegschalen in het district Marowijne. Ruim 50 winkelzaken worden onder de loep genomen. Deze reguliere keuring wordt komende vrijdag afgesloten op de poli van de Regionale Gezondheids Dienst (RGD) in het grensstadje.

De werkzaamheden zijn twee dagen geleden begonnen in Moengo, vandaag en morgen zijn de handelszaken in de hoofdplaats Albina aan de beurt. Op de laatste dag worden weegschalen die niet vervoerd kunnen worden, alsnog gekeurd.
Handelaren die gedurende deze periode hun weegschalen niet voor keuring hebben aangeboden, hebben de gelegenheid om dat gedurende twee weken alsnog in Paramaribo te doen.

Voorschriften
"Als de Economische Controle Dienst (ECD) bij nader onderzoek constateert dat gebruik wordt gemaakt van niet gekeurde weegschalen, zal er boete betaald moeten worden", zegt Randhier Kalloe aan Starnieuws. Als een toestel is goedgekeurd, krijgt deze herkenbaar een groene sticker van de ECD. Bij de keuring dient iedere ondernemer een geldige winkelvergunning en een recente uittreksel uit het bevolkingsregister te overleggen.

Collega Chandersein Bharos voegt eraan toe dat het vereist is een weegapparaat eerst te laten testen alvorens te gebruiken. "Het gewicht kan in het nadeel en of voordeel vallen voor de ondernemer en de klant", zegt Bharos. Geconfronteerd met het verschijnsel dat in de winkels in Albina gele erwten in kleine verpakking verkocht wordt, zegt Kalloe dat het wettelijk alleen toegestaan is om goederen in kg en pond- verpakkingen te verkopen.

Meer voorlichting
"Mi no sabi", zegt André Dapaloe in een winkelzaak. Hij werd geconfronteerd met de ophanden zijnde keuring en de stickers op de weegschalen en de verpakking van de gele erwten. "Ik heb nooit daarbij stil gestaan", zegt de jongeman. De burgerij blijkt niet op de hoogte te zijn van de voorschriften.

Marius Talea, hoofd van de dienst Waarborg en Ijkwezen, zegt desgevraagd dat er wel verpakkingen gemaakt kunnen worden van 250 gram, maar dan moet dit duidelijk vermeld staan. Hij zegt dat in Paramaribo iedere ondernemer voldoende bewust is van de keuring van weegtoestellen. Het beleid is gebaseerd op de wet Ijkwezen, legt Talea uit. De voorlichting naar de burgers zal geïntensiveerd worden, stelt hij in het vooruitzicht. Als onderdeel hiervan zullen bij bezoeken in de districten informatiefolders worden verstrekt aan de burgers.

Isaak Poetisi
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May