Arrestatiebevel voor zoon president Equatoriaal-Guinea
Twee Franse rechters, Roger Le Loire en Rene Grouman, vinden dat er genoeg materiaal is om te bewijzen dat Teodorin Obiang Mangue, onroerend goed in Frankrijk heeft verworven door fraude. Zoon Obiang is minister van Landbouw in het kleine olierijke Centraal-Afrikaans land. De regering in Malabo heeft onlangs een verzoek van de Franse magistraten om de zoon te interviewen verworpen.
Vorige maand doorzocht de politie het multi-miljoenen pond kostende vijf verdiepingen tellende herenhuis van de 41-jarige playboy. Het huis telt 101 kamers en ligt aan de chique en dure Parijse Avenue Foch. De agenten waren verbijsterd over de rijkdom die ze aantroffen. In het Parijse ‘stulpje’ van Obiang junior waren een discotheek, bioscoop, stoombaden, sauna, kapsalon, met goud- en juwelen ingelegde kranen, een lift en een roze marmeren eetkamer met koraal pilaren en een 18 meter lange glazen tafel, allemaal met uitzicht op de Arc de Triomphe. Het herenhuis bevatte ook een speelzaal in Las Vegas-stijl evenals een eigen tandartspraktijk.
Meesterwerken
De fraude politie heeft de bezittingen in twee volle vrachtwagens afgevoerd. Onder de in beslag genomen goederen waren ook een Rodin standbeeld, 10 Fabergé eggs, 300 flessen van Chateau Petrus wijn ter waarde van 2,1 miljoen euro en 18,5 miljoen euro aan kunstwerken van de privé-collectie van Yves Saint Laurent die waren gekocht in 2009. Een van de Fabergé eggs, meesterkunstwerken bezet met juwelen, is ongeveer 18,5 miljoen pond (bijkans 30 miljoen US$) waard.
Het meubilair alleen, waarvan het gros collectors items, wordt geschat op 40 miljoen euro. De kleedkamer van Obiang junior bevatte honderden designer pakken en schoenen, waarvan de meeste ongebruikt. Het water uit de gouden kranen was gekleurd en aangepast aan de marmeren bekkens, soms blauw, soms roze.
Eind vorig jaar nam de politie al zijn vloot van luxeauto's, waaronder Bugatti's, Ferrari's, Maserati's en Porsches,in beslag.
Volgens buren was het niet ongewoon dat kort voor de Parijse reizen van Obiang junior, vrachtwagens vol bloemen en kratten top bordeaux wijn werden afgeleverd. Wanneer hij in de stad was, stonden top couturiers in de rij om hem te voorzien van dure, op maat gemaakte kleding.
Diepgaand onderzoek
De inval van februari maakte deel uit van een diepgaand juridisch onderzoek, bekend als de “gestolen goederen” onderzoek. Sinds 2010 hebben de rechters diep gegraven naar de herkomst van gelden die president Teodoro Obiang Nguema en zijn familie uitgeven in Frankrijk. Ook naar de uitgaven van de presidenten Denis Sassou Nguesso van Congo-Brazzaville en wijlen Omar Bongo van Gabon is er onderzoek gedaan.
De leiders en hun families hebben ontkend dat zij hun persoonlijke rijkdom in Frankrijk hebben vergaard door verduistering, witwassen van geld en misbruik van publieke middelen. De rechters vermoeden dat de middelen uit de kas van de olierijke landen zijn weggesluisd ten koste van hun verarmde bevolking.
De tenlastelegging komt van Transparency International, een anti-corruptie groep, die aanvoert dat de leiders en hun familieleden staatsmiddelen uit hun land in Frankrijk besteden aan uitbundige aankopen.
Advocaten die Equatoriaal-Guinea vertegenwoordigen, betogen dat het gebouw en de inhoud ervan aan de staat Equatoriaal-Guinea toebehoort.
Langst zittende president
President Obiang regeert met een ijzeren hand sinds hij in 1979 door een coup naar de macht greep. Op het Afrikaans continent is hij het langst zittende staatshoofd. In oktober benoemde hij zijn zoon, de waarschijnlijke opvolger van de president, tot adjunct-gezant bij de in Parijs gevestigde Unesco. In die functie geniet Obiang junior diplomatieke onschendbaarheid. Op dezelfde dag maakte Human Rights Watch bekend dat het Amerikaanse ministerie van Justitie beslag had gelegd op zijn bezittingen ter waarde van meer dan US$ 70 miljoen. Onder de in beslag genomen goederen zijn een herenhuis, een vliegtuig en Michael Jackson-gedenkwaardigheden zoals een kristallen handschoen van de ‘Bad Tour’.
Equatoriaal Guinea is in sub-Sahara de op twee na grootste olie-exporteur van Afrika, waar maar liefst driekwart van de 680.000 inwoners in armoede leeft.
Obiang en Suriname
President Obiang en zijn echtgenote hebben in februari een bezoek gebracht aan Suriname, nadat de twee landen in januari diplomatieke betrekkingen aangingen. President Desi Bouterse heeft zijn ambtsgenoot op 25 februari de hoogste Surinaamse onderscheiding omhangen: Grootmeester in de ere orde van de Gele Ster. President Obiang kreeg ook een gouden sleutel van Paramaribo, waarmee hij het land op elk gewenst tijdstip mag binnenkomen.
De twee presidenten tekenden een overeenkomst waarin verschillende samenwerkingsgebieden zijn geïdentificeerd. Besloten is om in de nabije toekomst diplomatieke missies te vestigen in de respectievelijke hoofdsteden. Dit om de samenwerking tussen de regeringen en volkeren van beide landen te bevorderen.
De staatshoofden kwamen ook overeen om te blijven streven naar intensivering van de samenwerking en de uitwisseling van kennis, know-how en informatie op het gebied van petroleum exploratie en productie.
Vandaag
-
22:12
Politie lanceert online portaal voor verlenging en duplicaat rijbewijs
-
20:51
Koolstofkredieten: Suriname wacht, Guyana incasseert
-
18:53
Zunder: Reparatieproces in Engeland bereikt historisch hoogtepunt
-
16:56
Rusland en Asabina rekenen op het gegeven woord van coalitiepartners
-
15:07
VHP-fractie dient protest in tegen tonen stembriefje
-
14:29
Kandidaatstelling president en vicepresident open tot donderdag 3 juli
-
12:36
Suriname officieel malaria-vrij verklaard door WHO
-
10:43
Verkiezing president en vicepresident op 6 juli
-
09:26
Geen goedkope, maar wel lichte zetels
-
07:28
Santokhi roept nieuw parlement op tot samenwerking en rechtsstatelijkheid
-
05:33
Vandaag veel onweersbuien
-
03:35
Penitentiair ambtenaar verdacht van aanranding blijft op vrije voeten
-
01:37
Brute roofoverval Carolinakreek: slachtoffer mishandeld
-
00:34
Adhin: De burger verwacht geen theater, maar waarachtige vertegenwoordiging
-
00:00
VHP geeft strijd om presidentschap nog niet op
Gisteren
- Column: Borrelpraat no. 878
- Santokhi en Simons voeren overleg over democratische transitie
- Man beschoten bij gewapende goudroof in Brokopondo
- Potentiële uitbraak van infectieziekten in Rahemal & omgeving
- Brunswijk ook met VHP ondersteuning vicevoorzitter DNA
- Adhin gekozen tot voorzitter van De Nationale Assemblee
- Brunswijk toegelaten als Assembleelid; geen vicepresident meer
- Brunswijk: Ik blijf vicepresident tot opvolger is gekozen
- Simons: Wie zich niet houdt aan akkoord, stapt eruit
- Brunswijk beëdigd door Parmessar; mogelijk geen vicepresident meer
- Is God almachtig?
- Raadsvrouw van voorganger verdacht van verkrachting pleit voor vrijspraak
- Het blijft onweren in de middag
- 'Hey Daddy': Hoe wereldleiders Trump’s ego strelen
- Moordverdachte sloeg slachtoffer met tas om vermeende seksuele provocatie
- Gregory Rusland unaniem voorgedragen als vicepresidentskandidaat
Eergisteren
- Nieuwe DNA: Voor rust, verantwoordelijkheid en vooruitgang
- Nederland en Panama grootste afnemers van Guyanese offshore olie in 2025
- Taxichauffeur verdacht van verkrachting na aangeboden lift
- Europa zucht onder eerste grote hittegolf van de zomer
- Felle woningbrand aan Duisburglaan
- Aangespoeld lichaam veroorzaakt opschudding aan Mangrovestraat
- Rabin Parmessar beëdigd als fungerend Assembleevoorzitter
- PL toont stembriefje bij verkiezing topfuncties; stelt meldpunt politieke omkoping in
- KPS viert 130-jarig bestaan met feestelijke rondmars
- De aard die de intentie verraadt
- VS stopt beschermstatus Haïtianen per september
- Ook vandaag zon en onweersbuien
- Het kleurrijke Suriname
- PALU: Staatsolie moet spreken voor Suriname; niet namens multinationals
- Beëdiging DNA-leden en verkiezing nieuwe leiding in twee vergaderingen