Suriname wil profiteren van agrarische kennis Cuba
22 May 2012, 20:00
foto
Cuba staat bekend om zijn volkstuinen, die overal worden aangelegd, tussen flatgebouwen of wooncentra.


Suriname wil samenwerken met Cuba om een goed landbouwonderwijssysteem op te zetten. Het agrarisch niveau van Cuba staat hoog aangeschreven in de wereld. Het land heeft 29 landbouwscholen, verdeeld over middelbaar beroeps, hoger beroeps en Universitair onderwijs.

Na de ineenstorting van de Sovjet-Unie , werd de regering in Cuba gedwongen om radicale stappen te ondernemen om zijn bevolking te voeden. Er werd gekozen voor een zichzelf in stand houdend landbouwsysteem dat bij noodzaak organisch was.
“Wat gebeurd is in Cuba is opmerkelijk. Het was opmerkelijk omdat ze besloten de productie van levensmiddelen prioriteit te geven”, zegt Laura Enriquez, een socioloog aan de Universiteit van California-Berkeley.

Stedelijke volkstuinen
“Andere landen in de Latijns-Amerikaanse regio kozen ervoor om uit te voeren wat ze hadden en importeerden levensmiddelen. De Cubanen gingen voor voedselzekerheid, waarbij de kleine boeren prioriteit genoten."
Het Caribisch eiland heeft meer dan 7.000 stedelijke volkstuinen of organoponicos, goed voor maar liefst 81.000 hectare. Ze zijn gevestigd op kleine stukken grond in het centrum tussen de flatgebouwen of tussen de afbrokkelende koloniale huizen die Havana vullen.

Van deze agrarische kennis wil Suriname profiteren. Landbouwminister Hendrik Setrowidjojo is onlangs in Cuba geweest. In een persbericht uitgegeven door het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij staat dat de bewindsman “de mogelijkheden heeft bekeken om een kwalitatief goed curriculum samen te stellen voor de Landbouwschool.” Het departement schrijft verder: “Curriculumontwikkeling zal in nauw overleg gebeuren met het Kabinet van de president, daar het opzetten van een Landbouwschool één van de prioriteiten is die president Desi Bouterse heeft gesteld en daarom zijn aandacht heeft.”

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May