Opmerkelijke vooruitgang wereldgezondheid
22 May 2012, 07:00
foto
Dr Margaret Chan, Directeur-Generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie (links) en Professor Thérèse N’Dri-Yoman, minister van Gezondheid van Ivoorkust op de 65ste top van de WHO in Genève. (Foto: WHO)


“Dank u voor uw inspanningen, we hebben een goede start gemaakt. Laten we het werk voltooien”, klonk de boodschap van VN-secretaris-generaal Ban Ki-Moon maandag bij de opening van de 65ste vergadering van Wereld Gezondheidsorganisatie. Zijn toespraak is voorgelezen door Kassym-Jomart Tokayev, directeur-generaal van het VN-bureau te Genève.

“We weten dat de nationale zeggenschap en leiderschap essentieel zijn om te voldoen aan de werkelijke gezondheidsbehoeften van mensen. We weten ook dat, terwijl de financiële steun van wezenlijk belang is, ook investeringen in innovatieve technologie, geneeskunde, sociaal beleid en dienstverlening noodzakelijk zijn.”

Het onderwerp van de vergadering, die een week duurt, is voeding -bij moeders, zuigelingen en jonge kinderen. Het benadrukt de hernieuwde vastbeslotenheid om de uitdaging van de honger in de wereld aan te gaan. Op de gezondheids-top is er veel positief nieuws. Zo sterven er wereldwijd minder vrouwen tijdens de zwangerschap en de bevalling. Veel meer vrouwen krijgen anti-retrovirale behandeling om de overdracht van hiv aan hun kinderen te voorkomen. Meer kinderen worden ingeënt tegen mazelen, tetanus en polio. Meer huishoudens worden beschermd tegen malaria en meer mensen worden behandeld.

Veel werk
“De vooruitgang die we hebben bereikt komt niet vanzelf. We hebben vooruitgang geboekt, omdat we het eens zijn over de resultaatgerichte doelen en we het belang erkennen van het meten van prestaties en het verbeteren van de verantwoording”, stelt Ban Ki-Moon.
Ondanks de markante vooruitgang is er nog steeds veel werk aan de winkel. “We moeten de laatste rit om de vijf grote ziekten te voorkomen en te elimineren afmaken.” Het gaat om malaria, polio, nieuwe HIV-infecties, maternale en neonatale tetanus en mazelen. Ook moet de mondiale strategie voor de gezondheid van vrouwen en kinderen volledig worden uitgevoerd. En moet er een einde worden gemaakt aan de verborgen onderontwikkeling in groei van bijna 200 miljoen kinderen.

Ban Ki-Moon benadrukte dat zorgen voor een betere gezondheidszorg essentieel is om de millenniumdoelstellingen voor bevordering van duurzame ontwikkeling te bereiken. De wereld staat volgens hem voor belangrijke uitdagingen en kansen. Centraal blijft echter de gezamenlijke inspanning.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May