Volksgezondheid wil projecten Medische Zending financieren
21 May 2012, 14:00
foto
Minister Michel Blokland en de directeur van de Medische Zending (links) in de radiokamer. (Foto:MZ)


Minister Michel Blokland van Volksgezondheid heeft de stichting Medische Zending (MZ) toegezegd haar gezondheidsprojecten te zullen financieren. De bewindsman gaat samen met minister Adelien Wijnerman van Financiën en de Centrale Bank van Suriname na voor welke concrete projecten geld vrijgemaakt moet worden.

De projecten worden opgenomen in het actieplan van de regering. De minister bracht vrijdag een kennismakingsbezoek aan de MZ. Directeur Marthelise Eersel van Volksgezondheid vergezelde de minister. Dit meldt de voorlichtingsdienst van de MZ in een persbericht.

Zorgpunten
Directeur Edward van Eer van de MZ heeft in een presentatie aangegeven wat de missie en beleidsdoelen zijn van de dienst tot 2015. De directeur presenteerde ook de zorgpunten. Van Eer wees de bewindsman er op dat de zorg afhankelijk is van beschikbare en betaalbare technologieën die altijd aanwezig moeten zijn voor de dienstverleners.

De MZ wil zich vooral richten op preventie en curatieve basisgezondheidszorg via al haar 58 poliklinieken. Het bestand van de MZ bestaat uit 60.000 personen in het binnenland. In het beleidsplan van de MZ is vervat dat gemeenschapsparticipatie belangrijk is om ziektes te voorkomen. Een speciaal gezondheidsteam van gezondheidsassistenten, artsen en ondersteunende medewerkers wordt in dit plan ingezet om gezondheidsbevorderingsprogramma’s uit te voeren in het binnenland.

Coördinatie
De dienst heeft nu nog een tekort aan gezondheidsassistenten en artsen. De aanmelding voor de opleiding tot gezondheid assistent is aan de lage kant.
De voorzitter van het stichtingsbestuur Centhia Rozenblad deed een beroep op minister Blokland er op te letten dat de juiste gezondheidsprojecten worden gefinancierd.

Ook ziet zij graag dat de samenwerking tussen Volksgezondheid, Sociale Zaken & Volkshuisvesting, de Stichting Staatsziekenfonds (SZF) en de MZ wordt bevorderd. Blokland beloofde dat er niet langs elkaar wordt gewerkt. Vanuit de radiokamer heeft de minister via het ‘tele-health systeem’, contact gemaakt met de dienst op Brownsweg.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May