Kinderen en jongeren meest besmet met hiv
20 May 2012, 00:00
foto
Na de 'Lobi Kandra Waka' worden de kaarsen in de grond 'geplant'. (Foto: René Gompers)


Dit jaar zijn er weer veel mensen besmet met hiv. Het gaat vooral om jongeren tussen 15 en 25 jaar. Ook kinderen zijn besmet. Ondanks zoveel voorlichting, kiezen nog te veel mensen voor onveilige seks. 'Promoting Health and Dignity Together', is het thema van de Lobi Kandra Waka dit jaar. Onder begeleiding van een brassband werd gelopen in Kasabaholo en Tammenga.

De ruim honderd deelnemers hadden af en toe wat moeite met het brandend houden van hun kaarsen. Deels door de wind en anders door het flink doorstappen. De 'candlelight walk' is zaterdag wereldwijd voor de 30ste keer gelopen ter nagedachtenis van personen die overleden zijn aan aids. In Suriname is het de 21ste keer.

Toename
Behalve het gedenken van aids-slachtoffers en het leed dat hun dood heeft veroorzaakt, is deze loop ook bedoeld om de samenleving te laten weten dat er nog steeds te veel hiv-positief zijn. "Het aantal besmette personen is toegenomen met 1%", deelt Dionne Balgiet van stichting Liefdevolle Handen, haar zorgen met Starnieuws. "Veel mensen kiezen voor onveilige seks. Hierdoor wordt de kans op hiv of een andere seksueel overdraagbare aandoening oplopen vergroot." Ethel Pengel, voorzitter van stichting Double Positive, gelooft dat het aantal hoger ligt dan 1%: "Mensen willen geen test doen op hiv. Anderen lopen rond met de ziekte en gaan pas naar de dokter wanneer zij geen uitweg meer hebben".

De brassband drumde veel publiek bij elkaar. De kinderen die meededen aan de loop, oogsten veel complimenten van de volwassen omstanders: "goed zo, goed zo. Jullie geven echt een goed voorbeeld". Aan Ethel Pengel, die hiv-positief is, wensten mensen langs de kant veel 'power' toe.

Indringende voorlichting
De loop heeft ook als doel een eind te maken aan de discriminatie van mensen met hiv/aids. "Er zijn nog teveel individuen die besmette personen discrimineren. Er zijn nog families die hun dierbaren afstoten, collega's op de werkvloer die elkaar scheel aankijken, zelfs schoolkinderen zijn er de dupe van. We merken dat mensen nog steeds niet begrijpen dat je niet besmet raakt door een hand te geven of een simpel gesprek te voeren met een besmet persoon. Zonet werd mij gevraagd of mij een brasa gegeven mag worden. Een andere vroeg me of het goed is als de kleren van haar besmette broer in dezelfde was gedaan kan worden", illustreert Pengel de onwetendheid van veel mensen.

Er moet meer en indringender voorlichting gegeven worden vindt Pengel. "We moeten naar scholen gaan, bedrijven, buurten zoals deze en goed uitleggen wat hiv is en waarop je moet letten als je hiv-positief bent of met besmette personen te maken hebt."
Na de loop werden de kaarsen in de grond geplant. De mamjo werken hangend aan de wanden van de Tammenga sporthal werd bewonderd. De namen en leeftijden geborduurd op de kleurrijke en creatief ontworpen mamjo's doen herinneren aan de overleden dierbaren. "Mensen weten hoe ze besmet kunnen worden. Er zijn toch nog te weinig paren die een hiv test gaan doen. Voor velen is het een ver van me bed show. Dat overkomt mij niet zeggen ze", vertelt Pengel. Aan vooral de jongeren geeft zij mee "als je niet kan wachten met seks, gebruik dan een condoom."

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May