Zestienjarigen doen mee aan referendum West-Suriname
19 May 2012, 18:00
foto
Dc Roline Samsoedien


Zestienjarigen mogen hun stem ook uitbrengen tijdens het referendum dat op 2 juni plaats zal vinden in West-Suriname. De dorpen Apoera, Section en Washabo mogen zich dan uitspreken of ze gaan voor één leider voor alle drie dorpen óf dat ze drie kapiteins willen hebben.

Dit zegt districtscommissaris Roline Samsoedien aan Starnieuws. Ze heeft de algehele coördinatie over het referendum en deelt mee dat de voorbereidingen vlot verlopen.

Professionele verkiezing
Het referendum is met week verlaat door overmacht. Samsoedien merkt op dat de dames van zestien al gerekend kunnen worden tot volwassenen. Deze ‘meisjes’ van het dorp hebben al kinderen. De uitdraai is al door het Centraal Bureau voor Burgerzaken afgerond. Voorheen mocht er vanaf achttien jaar gestemd worden. Dit houdt in dat nu meer mensen in de gelegenheid gesteld worden om te kunnen stemmen.

Donderdag zal Samsoedien met haar team vertrekken naar West-Suriname om de laatste hand te leggen. De verkiezing zal op een professionele wijze plaatsvinden. Samsoedien heeft een verkiezingscommissie ingesteld. Deze bestaat uit vijf leden, die de verkiezing in goede banen moeten leiden. Deze leden zal al goed ingelicht en volgens Samsoedien gaat het om onafhankelijke bekwame personen.

Voorlichting geven
De dc zal alvast de plaatselijke bewoners voorlichten. De voor- en nadelen van een of drie leiders zullen voorgehouden worden aan hen. Daarnaast zal hen duidelijk gemaakt worden dat niet alle dorpen een school of een gezondheidscentrum kunnen krijgen. Er zal gelet worden op de prioriteit ervan. Ook infrastructuur zal een rol spelen.

Uiteindelijk zullen de bewoners zelf een keus moeten maken. West-Suriname telt ruim 3000 bewoners, maar niet eenieder is stemgerechtigde.

Wanita Ramnath
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May