Geschiedenis leeft door educatieve dagtocht
19 May 2012, 06:00
foto
De vijfde klassers van de Heilige Hartschool uit Paranam krijgen geschiedenisles in Fort Zeelandia. (Foto: Rachel Dompig)


Leerlingen van de Heilig Hartschool uit Paranam hebben veel geleerd van hun educatieve dagtocht naar Fort Zeelandia. “Het doel van deze dagtocht is om de leerlingen de geschiedenis over Suriname en de Inheemsen tot en met heden op een kindvriendelijke manier bij te brengen”, zegt leerkracht Julia Apapoe.

“Het is een belevenis. Het is toch anders wanneer je kan zien waarover je praat. Bepaalde voorwerpen heb je niet wanneer je les geeft , maar hier heb je fotomateriaal en spullen van vroeger”, legt Apapoe uit. De 10-jarige Chayenne Aboikonie vond het leuk, maar ze was wel bang om in de zwarte kamer te gaan in het Fort. “Ik heb oude dingen gezien, maar ik weet niet hoe ze heten. Ik heb gezien hoe die mensen dragen. De Indianen, Javanen, de Chinezen en die hutten van de Indianen”, vertelt Chayenne.

De kinderen hebben drie gebouwen bezocht namelijk het Fort Zeelandia met als thema de koloniale geschiedenis, het bovenhuis met als onderwerp bevolkingsgroepen en economie en het benedenhuis handelend over de politiek en kunst. Ook was het een uitje voor de leerlingen, omdat ze helemaal van Paranam zijn afgereisd naar de hoofdstad. Zij hebben genoten van het stromende water van de rivier en de schaduw van de bomen rondom het Fort.

Rachel Dompig
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May