Repsol vindt geen olie bij Cuba
19 May 2012, 12:00
foto


De Spaanse oliemaatschappij Repsol heeft bekendgemaakt dat ze heeft gefaald om in de eerste pogingen olie te vinden in de Cubaanse wateren.

Een boorinstallatie, de Scarabeo 9, die op ongeveer 50 kilometer offshore van Cuba heeft geëxploiteerd, was niet succesvol en zal worden ontmanteld, zei Repsol-woordvoerder Kristian Rix. Maar, vulde hij aan, “het is nog te vroeg om te zeggen wanneer het heel project wordt afgeblazen.” Repsol is bezig de gegevens te beoordelen en zal daarna bepalen welke stappen hij zal nemen. "Het is niet ongewoon om offshore putten te verlaten, en vier van de vijf waren droog," zei Rix.

Cuba produceert zelf de helft van de olie die hij nodig heeft. Het eiland is voor zijn energiebehoefte afhankelijk van de invoer van olie met subsidiëring van president Hugo Chavez uit Venezuela. Het eiland importeert meer dan 100.000 vaten per dag met bevoorrechte tarieven, en betaalt met de diensten van duizenden artsen en gezondheidswerkers die werkzaam zijn in Venezuela.

Afhankelijkheid
Als er winbare offshore-reserves worden gevonden, zou het eiland af zijn van die afhankelijkheid. Vanuit de kust van Havana is de Scarabeo 9 boorinstallatie te zien. "Vandaag hebben we sterke relaties met Venezuela en dat is goed voor Cuba", zegt Juan Triana, van het Centrum voor de Studie van de Cubaanse economie. "Maar als deze relatie niet werkt in de toekomst, zou dat een zeer dramatische positie zijn."

Ongeveer drie maanden geleden is Repsol begonnen met boringen in de noordkust van Cuba. De Scarabeo 9 boorinstallatie is uit China gehaald, om het Amerikaanse handelsembargo te omzeilen. Al een halve eeuw geldt het handelsembargo tegen het communistische eiland. Repsol is het eerste bedrijf dat het gebied verkent. Hij huurt de boorinstallatie voor een half miljoen US dollar per dag.

Voorlopige studies van de rotsformatie onder Cubaanse wateren suggereren dat er grote voorraden te ontdekken zijn – tussen de vijf en 20 miljard vaten olie. De vondst zou Cuba maken tot een groot olie-exporteur.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May