Bond Antino Minerals wil af van slechte werkomstandigheden
18 May 2012, 21:00
foto
Antino Minerals in het Mapanegebied.


Werknemers bij het mineraal bedrijf Antino Minerals willen beslist een einde maken aan de werkomstandigheden waaraan zij worden blootgesteld. Onmenselijke behandeling, discriminerend taalgebruik, zoals ‘blijf met je zwarte poten ervan af’, geen veiligheidsvoorzieningen, slechte arbeidsverhoudingen en willekeurige eenzijdige ontslagregelingen, worden door vakbondsleider Freddy Brug, getypeerd als ‘barbaars’.

Deze toestanden deden zich volgens hem voor tijdens de slavernij in de koloniale periode. “Ik wil niet stellen dat het deze mensen in de genen zit maar zonder overdrijven zeg ik dat de werknemers niet worden gezien als normale mensen maar als werkvee”, zegt Brug.

Duurt te lang
Brug, die enkele maanden terug op aandrang van de werknemers een werknemersbond oprichtte, zegt dat nu de situatie te lang duurt en op het bord van de regering gelegd zal worden. Er is een afspraak gemaakt om minister Michael Miskin van Arbeid,Technologische Ontwikkeling en Milieu (ATM) uitgebreid hierover te informeren.

Directeur Jan Aben van Antino Minerals zegt aan Starnieuws besloten te hebben niet te reageren op de uitspraken die zijn gedaan door de vakbond en de werknemers. Ook wil hij nu niet ingaan op de situatie in het bedrijf. “Als ik dat in de toekomst doe, moet ik nog in overweging nemen, maar vooralsnog wil ik geen commentaar leveren”, zegt Aben.

Verzet
Brug schetste vandaag op een persconferentie het beeld van Nederlandse slavendrijvers die met de zweep in de hand de arbeiders onder erbarmelijke omstandigheden slechts tot een ding aanzetten: werken. Gesprekken met Aben hebben niet geleid tot een verbeterde situatie ondanks meermalen beloofd. Brug zegt dat nu eenzijdig, zonder met de arbeidsregelingen in Suriname rekening te houden, arbeiders ontslag wordt aangezegd. Het bedrijf hanteert een zelf gemaakt model voor afkoop, waartegen de arbeiders zich hevig verzetten.

Antino Minerals is een dochteronderneming van het Nederlands bedrijf MNO Vervat. In het Mapanegebied heeft het bedrijf een concessie voor het opgraven en verwerken van steenslag. Dit materiaal wordt voornamelijk gebruikt door de moedermaatschappij maar wordt het product ook geleverd aan andere maatschappijen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May