Griekenland opnieuw naar de stembus
15 May 2012, 18:00
foto
De Griekse politici in vergadering bijeen in het presidentieel paleis in Athene


De Grieken moeten opnieuw verkiezingen houden. De gesprekken over de vorming van een nieuwe regering zijn vandaag definitief afgebroken. De leiders van diverse partijen die bij het overleg betrokken waren, hebben dat laten weten.

De verkiezingen worden waarschijnlijk 10 of 17 juni gehouden. Een voorlopige regering neemt de leiding morgen over. De Griekse president heeft vergeefs drie dagen met politieke leiders overlegd. Een van de leiders, de socialist Evangelos Venizelos zei dat “we naar nieuwe verkiezingen gaan, binnen enkele dagen, onder slechte omstandigheden”.

Zijn partij, de Pasok, leed op 6 mei een historisch verlies. De Pasok voerde samen met de andere grote verliezer van 6 mei, de conservatieve Nieuwe Democratie van Antonis Samaras, draconische bezuinigingen uit om geldschieters tevreden te stellen en Griekenland binnen de eurozone te houden. De Europese steun die het land in ruil voor de bezuinigingen en hervormingen ontvangt, wordt in fasen uitgekeerd. De voorlopige regering beschikt nu nog over voldoende middelen, maar in juni raakt de bodem opnieuw in zicht, meldt NRC.

Miljardenkredieten
Een meerderheid stemde 6 mei op partijen die af willen van de verplichtingen die de miljardenkredieten met zich meebrengen. Het land is al 5 jaar in een recessie en heeft een record werkloosheidspercentage van 21 procent.

De grote winnaar van de verkiezingen van 6 mei was de Coalitie van Radicaal Links, Syriza, die faliekant tegen de bezuinigingen is. Volgens peilingen wordt Syriza de grootste partij van het land. Wel lijken peilingen erop te wijzen dat Grieken in toenemende mate bang zijn voor een bankroet. Dat zou de consequentie zijn, wanneer er in juni geen regering aantreedt die zich aan de afspraken met geldschieters houdt.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May