Ingezonden: RGB-minister toont daadkracht
14 May 2012, 22:30
foto


Grond is politiek en politiek is grond. Sinds de oprichting van het ministerie van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer, als politieke eis van de Pertjajah Luhur om het grondbeleid bij het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen los te weken, is de tijd meteen stil blijven staan bij RGB.
Tot op heden hebben alle ministers, alle functies op dit ministerie politiek ingevuld, dat wil zeggen, loyaliteit boven kwaliteit. Patronage, incompetentie, manipulatie, afpersing, voortrekkerij, gunsten verlenend en als klap op de vuurpijl heeft deze politiek-voering in het district Saramacca de PL een DNA-zetel opgeleverd.

De samenleving heeft in de loop der jaren haar ogen 'bewust' gesloten.
Met de aanstelling van de nieuwe minister op RGB lijkt dat meer dan gunstig. De samenleving moet verlost worden van de 'Politieke Bazen' en de vele aanhangig gemaakte rechtszaken, waarbij de staat voor miljoenen aan dwangsommen moet betalen. Vaststaat dat het ministerie een manager nodig heeft en denkt die gevonden te hebben.

Ruimtelijke ordening zal een van de belangrijkste poten van ontwikkeling dienen te worden, waarbij vraagstukken als inventarisatie, GLIS, bestemming, toezicht, inning van canon en grondbeleid, daadwerkelijk aangepakt moeten worden.
Grond voor speculatie doeleinden moet plaatsmaken voor ondernemerschap en de grond behoort aan degenen die het bewerken, zal als leidraad van een op korte termijn nieuw te formuleren 'Ruimtelijke Ordening' beleid uiteengezet moeten worden.
Op voorhand lijkt het meer dan een complexe aangelegenheid, maar de visie gaat voor de missie.
Minister Ginmardo Kromosoeto heeft van de samenleving het voordeel van de twijfel en geniet daarin onvoorwaardelijke ondersteuning, na alle eerder stuntelende ministers. Time will tell.

Mr. Ramesh Malahe
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May