Onderzoek belangrijk bij verpleegkundig beroep
12 May 2012, 18:00
foto


“Het verpleegkundig beroep is er één om trots op te zijn. Het is een beroep met een toekomst”, zo sprak Haidy Cooman-Dompig tot de verpleegkundigen, docent verpleegkundigen en studenten aan het Elsje Finck –Sanichar College (Covab). Ze sprak aan de vooravond van de Dag van de Verpleging, vandaag 12 mei.

Het thema voor dit jaar is ‘Closing the gap: From evidence tot action.’ Sinds 12 mei 1965 wordt deze dag internationaal herdacht, waarbij er extra aandacht wordt geschonken aan het verpleegkundig beroep en de patiëntenzorg. Covab heeft de dag herdacht met een sportdag, waaraan zorginstellingen en andere organisatie het tegen elkaar hebben opgenomen.

Behoefte onderzoek
Met het oog op het thema, zei Cooman-Dompig dat er een enorme behoefte is aan wetenschappelijk onderzoek binnen de gezondheidszorg. Onderzoek is essentieel voor verbetering van de kwaliteit van de zorg, waardoor de kwaliteit van het leven van de patiënten zal toenemen. Ook zal het een positief effect hebben op het beroepsmatig handelen.

Het verpleegkundig onderwijs moet over een andere boeg. Studenten moeten in een vroeg stadium bewust worden gemaakt over het belang van onderzoek voor hun werk en de patiënten. De toekomstige student moet volgens Cooman-Dompig zijn nieuwsgierigheid positief gebruiken om achter het waarom van diverse ziektebeelden en verschijnselen binnen de zorg te komen. Door de kennis en het resultaat van onderzoeken met elkaar te delen, kan mede gezamenlijk worden gewerkt aan de verbetering van de kwaliteitszorg.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May