'Side Scanner Sonar' doet meer dan bodemonderzoek
11 May 2012, 21:15
foto
De Side Scan Sonar wordt te water gelaten. (Foto: René Gompers)


De Maritieme Autoriteit Suriname (MAS) heeft zijn nieuwste aanwinst uitgetest: de 'Side Scan Sonar' (SSS). Dit is een apparaat dat het mogelijk maakt om 100% bodemonderzoek te doen naar obstakels en objecten in de rivier- en zeebedding, waarbij deze direct in beeld kunnen worden gebracht. Met de aanschaf van de Side Scan Sonar voldoet de MAS nu aan de internationale standaarden voor de veiligheid van het waterverkeer.

De 'side scan sonar', die lijkt op een torpedo, werd vanaf de steiger bij de MAS te water gelaten. Vanaf dat punt tot en met de gezonken Goslar is de rivierbodem gescand. Dit wordt in beeld weergegeven: een plattegrond van het gescande deel. Van de Goslar kon je duidelijk de masten van het schip en de grootte van het gezonken gevaarte op de rivierbodem uitmaken.

Veel wrakken
Ook is de ligging van de gezonken veerboot aan de Waterkant duidelijk te zien en de resten van het achterste deel van de Centrale Markt dat op het water was gebouwd. Er liggen veel wrakken en andere objecten op de bodem en langs de kust. "Het is goed om te weten waar al deze dingen liggen zodat wij weten waar en hoe maatregelen te treffen. Het apparaat stelt ons ook in staat de condities van de objecten te peilen", vertelt Bernice Braumuller, assistent manager nautisch beheer van de MAS.

De scanner kan ook ingezet worden bij het monitoren van steigers, de peilers van bruggen en de damwanden die nu langs de Waterkant geplaatst worden. "Zo kunnen wij verzakkingen en andere mankementen opsporen. De SSS kan zeker ook een rol gaan spelen bij het uitbaggeren van de rivier omdat wij nu echt kunnen zien waar wel en waar niet gebaggerd is", zegt Braumuller. Ook flora en fauna op de rivierbodem kunnen in kaart gebracht worden. Zo kan de MAS nu precies vaststellen waar er zand, modder, of rotsen voorkomen. De scanner kan nationaal en regionaal ingezet worden.

René Gompers
            video.gif video
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May