25 kilometer aan lozingen in Albina wordt aangepakt
10 May 2012, 08:00
foto
Regionale Ontwikkeling en de bestuursdienst op oriëntatie in Albina. (Foto: Isaak Poetisi)


Het ministerie van Regionale Ontwikkeling is naarstig bezig voorbereiding te treffen om de ontwateringsproblematiek in het district Marowijne aan te pakken. In Albina wordt eind juni een begin gemaakt met het opschonen van 25 kilometer aan lozingen. Daarbij wordt het profileren van de bermen en het talud meegenomen.

De plaatselijke aanwijzing en instructie voor uitvoering van de werkzaamheden vond woensdag plaats. Bij die gelegenheid was de districtscommissaris Theo Sondrojoe ook aanwezig. Deze werkzaamheden vinden plaats in het kader van decentralisatie programma 2, die gefinancierd wordt door de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB). Martin Blenman, manager Civieltechnische Werken bij het DLPG 2-programma zorgde voor de instructie aan de deelnemende aannemers.

Onderhoud
Blenman legt uit dat binnen dit project ook aandacht gegeven zal worden aan de ontwatering van de St. Gerardusschool en he tbelendend perceel waar de onderwijswoningen staan. Vanaf de school wordt onderdoor de Baldewweg met duikers verbonden aan onderhoudsputten. Er wordt een verbinding gemaakt met de klep in de monding van de Ingipikinkreek bij de Marowijnerivier.

Gebleken is dat de ondernemer die zijn zinnen gezet heeft op een deel van het perceel van de Rooms Katholieke kerk op de bestaande riolering heeft gebouwd. Hierbij zijn onderhoudsputten, tegen alle wettelijke regels in, dicht betegeld. Ook is gebleken dat de uitlaatklep voor waterafvoer bij de Ingipikinkreek niet meer voldoet. Blenman geeft aan dat bij voltooiing van dit project de Bestuursdienst, als gecertificeerd district, uit de eigen begroting moet zorgen voor continue onderhoud.

School nog niet geholpen
Met deze ingreep is de St. Gerardusschool nog niet geholpen tegen het overtollige water bij springvloed. Blenman zegt zo lang de schoeiing van de Marowijnerivier niet verbeterd en verhoogd wordt er nog geen sprake is van een structurele oplossing. Volgens hem is dit de verantwoordelijkheid van het ministerie van Openbare Werken (OW). Velen in Albina zijn erg sceptisch over een structurele aanpak van de oeververdediging van de Marowijnerivier als gevolg van de ongebreidelde en onbesuisde verkaveling van de Waterkant bij Albina.

Isaak Poetisi
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May