Jozefzoon: Ori smeet met vuil na afwijzing ministerschap
09 May 2012, 08:00
foto


Onderwijsdeskundige Henry Ori heeft in een persoonlijk artikel, gepubliceerd op Starnieuws op 30 april, met vuil gesmeten en op die manier zijn frustratie voor het niet gekozen worden als minister van Onderwijs en Volksontwikkeling afgereageerd. Dit stelt raadsadviseur van de regering en voorzitter van de Task-Force Voorbereiding Onderwijsvernieuwing (TF-VO). Uit een serie brieven en e-mailberichten toont Jozefzoon een andere kant van het verhaal, wat de beweringen van Ori moet tegenspreken. Ori om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat de versie van Jozefzoon niet op alle punten zuiver is.

Ori die lid is geweest van de TF-VO, heeft volgens Jozefzoon een eerlijke kans gehad om in aanmerking te komen voor de functie. Hij had niet genoeg draagvlak binnen de taskforce en is volgens Jozefzoon nooit de kandidaat geweest van president Desi Bouterse, zoals Ori in het artikel beweert. Jozefzoon begint zijn relaas tegenover Dagblad Suriname, de Ware Tijd en Starnieuws, door aan te geven dat in een persoonlijk gesprek in zijn functie als raadsadviseur hij het staatshoofd had voorgesteld Shirley Sitaldien te kandideren voor de functie van minister. Ori zou later Jozefzoon hebben benaderd om bij de president te lobbyen hem te kandideren voor de functie. “Wij hebben inderdaad een gesprek gehad op het kabinet van de vp, maar ik heb hem niet gevraagd om te lobbyen”, weerspreekt Ori deze bewering.

Meerdere namen
Jozefzoon benadrukt dat hij nooit als voorzitter van de taskforce Sitaldin heeft voorgedragen. Hij vroeg de president om met de taskforce te praten, nadat Ori volgens hem er alles aan deed om door deze commissie te worden voorgedragen. Het was bij dat gesprek dat Bouterse heeft aangegeven dat er meerdere namen zijn zoals die van Marie Levens, Tjan Gobardhan en John Krishnadath. Ook had de president aangegeven dat een andere raadsadviseur Ori had voorgedragen als kandidaat. “Er was tot dan geen sprake van kandidaten vanuit de taskforce. Het staatshoofd vroeg toen aan deze commissie om met een kandidaat te komen. Op dat moment waren vanuit de taskforce dus twee namen. Ori, voorgedragen door een andere raadsadviseur en Sitaldin door Jozefzoon als adviseur van de president. Jozefzoon zegt het persoonlijk verzoek van Ori ook aan de president te hebben voorgelegd. De president zou hebben aangegeven dat hij op zoek is naar een persoon die politiek minder gelieerd is.

Er is uiteindelijk een vergadering uitgeschreven waarop de taskforce zich zou uitspreken over haar eigen kandidaten. Uit de groep van negen leden kwam er nog een derde persoon, André Kramp, die zich opgaf als kandidaat. Sitaldin en Ori was gevraagd een uur later dan de aanvangstijd op de vergadering te komen. Sitaldin gaf hieraan gevolg, Ori niet. Ori en Kramp werden gevraagd zich af te zonderen waardoor de overige leden, van wie vijf aanwezig waren, (Henri Blinker lag in het ziekenhuis) zich konden uitspreken. Alle vijf leden plus Blinker (schriftelijk) kozen voor Sitaldin.

Functie neergelegd
Nadat Kramp en Ori de vergadering werden binnengeroepen zei Kramp dat Sitaldin niet zijn keus was, maar hij zich neerlegde bij het besluit van de vergadering en haar alle ondersteuning zal geven. Ori zei zich niet te kunnen vinden in het besluit en motiveerde waarom hij de aangewezen persoon zou zijn voor de functie. Hij legde als gevolg van het besluit terstond zijn functie neer.

Jozefzoon die veel details, die in brieven en e-mails staan, prijsgeeft, zegt dat hij tot dan nog normaal dacht over wat zich allemaal had afgespeeld. Wat echter voor hem de deur dichtdeed, was een e-mail die hij kreeg toegestuurd van iemand. In die mail schrijft Ori aan het Rooms Katholiek Bijzonder Onderwijs en de Evangelische Broedergemeente Suriname dat Jozefzoon en Blinker gemanipuleerd hebben met de voordrachten. Sitaldin wordt in die brief afgekraakt en bestempeld als ondeskundig. Ori zegt dat hij inderdaad een informele e-mail heeft gestuurd naar de twee collega’s van RKBO en EBGS. Hij wilde controleren of zij wisten van de voordracht gedaan door Blinker. Ori zegt dat hij zaken niet verder wil opblazen en het hierbij zal laten.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May