Depolitisering Minov gaat samen met megahervormingen
09 May 2012, 00:00
foto
Eddy Jozefzoon, raadsadviseur


Met het depolitiseren van het Ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling (Minov) treedt meteen ook een megahervormingsplan voor het totaal onderwijsgebeuren in werking. Het plan kent drastische veranderingen die miljoenen euro’s en SRD’s zullen kosten. De regering is echter vast van plan die hervormingen door te voeren.

De hervormingen zijn vastgelegd in een uitvoeringsrapport uitgebracht onder leiding van Eddy Jozefzoon, onderwijsdeskundige en raadsadviseur van de regering. De nieuwe minister Shirley Sitaldin zal met dit plan de hervormingen moeten doorvoeren. Eén van haar belangrijkste taken is het faciliteren, waardoor het plan kan worden uitgevoerd.

Staatszorg
Het uitgangspunt van de hervorming is dat onderwijs staatszorg is. Bij de uitvoering van het plan is er geen ruimte voor denominaties zoals bijzonder en particulier onderwijs. Deze vormen blijven wel bestaan maar de uitvoering van het overheidsplan zal voor eenieder gelden. Belangrijk bij de hervorming is dat de basisscholen onder het management komen van de buurt waarin zij opereren. Bij het gewoon lager onderwijs (glo) mogen al vanaf het komende schooljaar niet meer dan maximaal 250 leerlingen per school per jaar worden ingeschreven. Het aantal leerlingen per lokaal wordt maximaal 20. Voor het vervolgonderwijs op seniorenniveau geldt een maximum van 20 tot 22 leerlingen. Deze getallen zijn volgens Jozefzoon dichtbij de niet gestandaardiseerde internationale normen. Het betekent dat de staat ook zal moeten voorzien in meer scholen en lokalen.
Er is een apart plan gemaakt dat begint met een geografische herindeling van scholen naar bewoonde wijken.

Alleen voor lokalen is al SRD 45 miljoen begroot. Het terugbrengen van het aantal leerlingen begint in het nieuwe schooljaar met de eerste klassen van het glo en voj. Het model zal elk jaar worden toegepast voor de volgende klassen. Jozefzoon zegt dat bij het onderzoek en samenstellen van het rapport is gebleken dat de meeste schoolproblemen hiermee te maken hebben. Met het teruggeven van scholen aan het management van de buurt, wil de staat bereiken dat er veel meer gebeurt dan alleen het geven van onderwijs. Bij het schoolmanagement horen naast onderwijsdeskundigen ook sociaal werkers, psychologen en andere belangrijke disciplines die nodig zijn bij de vorming van het kind. Voor onderwijstypen zoals het Natin, technische scholen en de huishoudschool komen alvast voorzieningen die begroot zijn op een bedrag van 20 miljoen euro.

Complete hervorming
Het rapport is maandag officieel overhandigd aan president Desi Bouterse, die het dan weer doorgaf aan Sitaldin. In het rapport zijn de meest denkbare problemen en situaties in kaart gebracht. Jozefzoon zegt dat het uiteindelijk gaat om een hervorming vanaf het kleuteronderwijs tot de universiteit. Bij de uitvoering van het plan, dat al op verschillende niveaus vormen begint aan te nemen, wordt nu een inventarisatie gemaakt van wat de scholen nodig hebben om zich draaiende te houden. Hiervoor hebben de bijzondere en particuliere scholen een inventaris moeten indienen op het bureau van Jozefzoon. Voortaan zal een jaarlijkse subsidie gegeven worden door de staat. Belangrijk vindt Jozefzoon het dat het onderwijs op glo en voj niveau voortaan gratis zal zijn. Er zullen geen inschrijfgeld en ouderbijdrage worden gevraagd. “Dat is staatszorg”, stelt Jozefzoon.

In het voortraject van het plan is volgens de onderwijsdeskundige al voldoende gecommuniceerd met het onderwijsveld, ook met de onderwijsbonden. Voor het Imeao komt er een complete vernieuwing van inzichten. Hierover worden nu gesprekken gevoerd. Dit onderwijstype zal zich meer moeten richten op wat het bedrijfsleven vraagt. “Het onderwijs zal gebaseerd moeten zijn op opdrachten van het bedrijfsleven”, zegt Jozefzoon. Voor de meeste onderwijstypen komt er een nieuw curriculum. Met de depolitisering en de hervormingen wordt de taakomschrijving van het Minov een compleet nieuwe. “Het wordt een administratieve organisatie van het onderwijs die voorwaarden moet scheppen dat scholen kunnen draaien”, zegt Jozefzoon.

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May