Raoul Behr: Geen vrede zonder gerechtigheid
08 May 2012, 17:25
foto
Begin van de loop vanuit het Kerkplein richting De Nationale Assemblee. (Foto: René Gompers)


"Er kan geen vrede zijn zonder gerechtigheid. De toekomst van Suriname ziet er somber uit. Het recht moet zegevieren. Daarom houden wij een protestmars", zei Raoul Behr, zoon van de vermoorde journalist Bram Behr. Hij merkte op dat als zijn vader niet vermoord was, hij zeker in de voorste linie zou lopen om op te komen voor de rechtsstaat.

Voordat de loop begon, werden enkele toespraken gehouden. De preses van de Evangelische Broeder Gemeente Suriname, Reynold Pansa, zei dat het volkslied van Suriname beschouwd moet worden als een gebed. Diverse sprekers riepen op voor 'recht en waarheid'.

Amnestiewet verstoord
Sharona Lieuw On, voorzitter van 'Jongeren tegen amnestie' merkte op dat plegers van ernstige mensenrechtenschendingen geen amnestie kunnen krijgen. Zij haalde aan dat de waarheid als basis moet dienen. Burgers maken gebruik van hun grondwettelijk recht om te demonstreren. Raoul Behr haalde aan dat de amnestiewet onderzoek en bescherming verstoren.

Vakbondsleider Robby Naarendorp, die namens de maatschappelijke groepen het woord voerde, merkte op dat de mensen hier niet met de bus zijn gebracht. Zij zijn op eigen gelegenheid naar het Kerkplein gekomen. Hij haalde aan dat zaterdag op de 'eenheidsmanifestatie' niet verzoend is met het volk. De drie leiders Desi Bouterse, Paul Somohardjo en Ronnie Brunswijk hebben zich met elkaar verzoend. Hij vindt het erg dat mensen die anders denken uitgemaakt zijn voor volksvijand en staatsvijand. "Niemand staat boven de wet. Er moet gerechtigheid komen. Houd de lamp brandende", riep Naarendorp op.
            video.gif video
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May