EU ondersteunt kathedraal en Haven
08 May 2012, 02:30
foto
Bisschop Wilhelmus de Bekker en ambassadeur Robert Kopecky van de Europese Unie onthullen het naambord in de kathedraal. (Foto: René Gompers)


Suriname en de Europese Unie (EU) hebben de goede relatie maandag benadrukt. In de kathedraal en op de Haven zijn gedenkplaten onthuld, om de erkentelijkheid blijvend vast te leggen. De EU heeft voor de renovatie van de kathedraal een bijdrage geleverd van 2,5 miljoen euro.

De Haven is in de jaren zestig gebouwd met middelen van financieringsinstellingen van de EU. Een nog grotere bijdrage van de EU is het beschikbaar stellen van 30 miljoen euro in 2007 voor de rehabilitatie van de haven. Bij het onthullen van de gedenkplaten is op beide locaties de relatie feestelijk herdacht.

Erkentelijkheid
Ambassadeur Robert Kopecky van de Europese Unie heeft zowel bij de kathedraal als op de Haven zijn erkentelijkheid uitgesproken voor de manier waarop Suriname de relatie met de EU inhoud heeft gegeven. Kopecky memoreerde 13 november 2010 als een historische dag, toen de heropening van de kathedraal na 22 jaar plaatsvond. “Het is en bevestiging van de vriendschappelijke relatie tussen Suriname en de Europese Unie”, zegt de ambassadeur.

Op het complex van de Haven zei de ambassadeur dat Suriname een belangrijke plaats inneemt van havenautoriteiten, zeker in de regio. Die rol zal verder uitgebreid moeten worden omdat de potentie er ook is. Directeur John Defares zegt dat de Haven in staat is zichzelf in stand te houden en de economie van het land te bedienen. Ook hij vindt dat de Haven tot meer in staat is. Defares zegt dat nu een studie in voorbereiding is om na te gaan hoe de Haven meer in te zetten voor Guyana en Brazilië.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May