Verkiezingen Servië naar tweede ronde
06 May 2012, 21:30
foto
De leiders van de drie grootste Griekse partijen nadat de eerste uitslagen bekend werden. Van links naar rechts: Antonis Samaras (Nieuwe Democratie), Alexis Tsipras (Syriza) en Evangelos Venizelos (PASOK) (Foto's AP)


In Griekenland zijn Nieuwe Democratie en Syriza de grootste winnaars geworden bij de verkiezingen vandaag, terwijl in Servië een tweede ronde uitsluitsel moet geven over wie het land mag leiden.

Niemand heeft in de eerste ronde bij de verkiezingen in Servië een absolute meerderheid behaald. Dat blijkt de eerste exitpolls. De verkiezingen zijn vandaag gehouden.

Volgens de peiling heeft de Europees gezinde president Boris Tadic 26,8 procent van de stemmen behaald. Zijn belangrijkste tegenstander, de nationalistische oppositieleider Tomislav Nikolic, kreeg 25,6 procent.
De tweede ronde voor de presidentsverkiezingen wordt op 20 mei gehouden.

Aanpassing miljardendeal
Nieuwe Democratie en Syriza, de twee grootste Griekse politieke partijen op basis van de voorlopige uitslagen, willen dat het memorandum over de miljardendeal met het IMF en de EU, wordt aangepast. Dat melden de internationale persbureaus.

De conservatieve leider Antonis Samaras van Nieuwe Democratie heeft nadat de uitslag bekend was opgeroepen voor een nieuwe coalitie. Het doel van zijn oproep is Griekenland in de euro houden en de voorwaarden waaraan de noodleningen zijn verbonden opnieuw onder de loep te nemen. Alexis Tsipras van Syriza, de partij die onverwacht de tweede partij werd, wil af van de schuldendeal met de EU en het IMF en gaat op zoek naar een linkse coalitie.

De voormalige minister van Financiën van Griekenland en leider van de socialistische PASOK-partij, is derde geworden bij de verkiezingen. Hij heeft opgeroepen een brede coalitie te vormen met pro-Europese partijen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May