Ravaksur vraagt werkende klasse niet in te dommelen
01 May 2012, 15:30
foto
Minister Ginmardo Kromosoeto legt een krans bij het standbeeld van vakbondsleider/politicus Fred Derby. (Foto: Edward Troon)


De Raad van Vakcentrales in Suriname (Ravaksur) vraagt bij haar 25 jarig bestaan de werkende klasse niet in slaap te vallen. De werknemers moeten waakzaam blijven en niet teren op de verworvenheden die er al zijn.

De viering van de internationale Dag van de Arbeid vond plaats bij het onlangs onthulde standbeeld van de overleden vakbondsleider Fred Derby op de hoek van de Frederik Derby- en de dokter Sophie Redmondstraat.
De vakbondsleiders Ronald Hooghart van de Centrale van Landsdienaren Organisaties en Robby Berenstein van C.47 riepen op om de gelederen te sluiten en zich te richten op vooral de gemeenschappelijke zorgen binnen de vakbeweging.

Participatie slecht
De bijeenkomst kenmerkte zich vooral door een, wat Hooghart en Berenstein, een zeer slechte participatie noemen van de werkende klasse. Hooghart zei dat gezien de huidige situatie hij niet anders kan concluderen dat de werkende klasse redelijk goede tijden doormaakt. Voor wat betreft de werkers binnen de overheid merkte de CLO-voorman op dat binnen deze sector er eeuwen strijd is geleverd om te hebben wat er nu is bereikt. “Door de strijd van de vakbeweging zijn tal van zekerheden, zowel primaire als secundaire veilig gesteld. Er is op dit moment geen dringende noodzaak voor de werkende klasse zich te laten horen of zien. Maar het is heel erg dat de mensen nu niet hier zijn”, vindt Hooghart.

Ook Berenstein uitte zich bezorgd over de participatie van werknemers bij deze activiteit. Hij en Hooghart wezen er op dat het vandaag 25 jaar geleden is geweest dat Ravaksur werd opgericht. Het doel was toen een eenheidsfront te vormen tegen de politiek, wat heeft geresulteerd in de vele verworvenheden van vandaag.

Sinds de oprichting in 1987 is deze activiteit de tweede gezamenlijke bijeenkomst. Echter hebben de werkende klasse maar ook vakbondsleiders van verschillende bonden zich niet laten zien. Berenstein en Hooghart zeiden dat leiders als Hendrik Sylvester, Abaisa, pater Weidman en Fred Derby een harde strijd hebben geleverd. “Ze zeiden altijd ‘de arbeider is ons dierbaar’, ik vraag me af als dat omgekeerd ook het geval is”, stelde Berenstein.

Solidariteit
Minister Ginmardo Kromosoeto (Arbeid, Technologische Ontwikkeling en Milieu), kijkt positief naar de ontwikkelingen van de afgelopen jaren. “Eigenlijk voel ik mij vereerd een bijdrage geleverd te hebben aan deze gezamenlijke tweede bijeenkomst van Ravaksur in 25 jaar. Hij stak de Ravaksur-leiders een hart onder de riem en wees op de belangrijkheid van de vakbeweging als sociale partner. Solidariteit is een belangrijk aspect dat volgens hem de vakbeweging in staat moet stellen grotere hoogten te bereiken.

De aanwezige leiders gaf hij mee dat de opkomst enerzijds belangrijk is, maar onderstreepte dat vandaag na 12 jaar met een tweede bijeenkomst een nieuw begin is gemaakt. Zij zullen er wel voor moeten zorgen dat bij de volgende 1 mei viering de mensen dan wel aanwezig zijn.
De viering van de dag begon met het leggen van kransen bij de standbeeld van pater Weidman. Zijn beeld staat pal tegen over dat van Derby. Daarna werden bij het standbeeld van Derby, die oprichter en voorzitter is geweest van C-47 en de Surinaamse Partij van de Arbeid (SPA), kransen gelegd. De bijeenkomst was ook het inluiden van de fusie tussen de vakorganisaties C-47, de Progressieve Werknemers Organisatie (PWO) en de Federatie van Agrariërs en Landarbeiders (FAL).
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May