Bouterse maakt zich op voor Klimaattop Rio+20
30 Apr 2012, 19:15
foto


President Desi Bouterse zal behalve als staatshoofd van Suriname zich ook als voorzitter van de Caricom inzetten voor een gezamenlijk standpunt van de Zuid-Amerikaanse en Caribische landen op de klimaatconferentie in Rio (Brazilië) dit jaar. Dit heeft aan zijn Braziliaanse ambtgenoot Dilma Roussef verzekerd. Bouterse belooft zijn Caricom collega’s te motiveren ook aanwezig te zijn tijdens Rio+20.

De Zuid-Amerikaanse en Caribische landen willen naast milieu en technologie, vooral een eenduidig standpunt innemen over duurzaam, sociaal en maatschappelijk beleid. Deskundigen op het gebied van klimaat, milieu en ontwikkeling zijn in voorbereiding naar Rio+20 bezig te werken aan de bijdrage die Suriname zal leveren op de top. Suriname zal deelnemen aan het internationaal overleg voor duurzame ontwikkeling in Brazilië. Dit gebeurt in de periode 20 tot en met 22 juni.

Veel te bieden
In een persbericht van het kabinet van de president wordt aangegeven dat het belangrijk is dat na 20 jaar de klimaattop in Zuid-Amerika wordt gehouden. De landen van deze regio hebben veel te bieden. Suriname is bijvoorbeeld de kleinste van de acht Amazonelanden, maar het enige land met meer dan 93 procent tropisch regenwoud. Volgens het kabinet van de president is dat een belangrijk en bijzonder gegeven, vooral daar in de wereld gesproken wordt over ‘Carbon Taxes’ en duurzaam klimaatbeleid.

Bouterse en Roussef hebben in hun gesprek ook de goede relatie tussen Suriname en Brazilië onderstreept. Die zal verder worden uitgebouwd. Bouterse bedankte Roussef voor het sturen van technici, uit een samenwerkingsorgaan voor de agrarische sector. Op het Centrum voor Landbouwkundig Onderzoek in Suriname (Celos) wordt onderzoek gedaan om na te gaan welke gronden het best gebruikt kunnen worden om bepaalde vegetatie aan te planten. Binnen de afspraken is opgenomen dat Braziliaanse hydro deskundigen naar Suriname afreizen voor ondersteuning van dit soort projecten.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May