Sasur en VSO beschuldigen elkaar van misleiding
26 Apr 2012, 22:30
foto


De Vereniging van Surinaamse Organisatoren (VSO) zegt dat de Stichting Auteursrechten Suriname (Sasur) in zes jaar tijd drie keer beloofd heeft geld uit te keren, maar niemand heeft iets ontvangen. In reactie hierop zegt Sasur dat ze niet zes jaar continu geld geïnd heeft. In 2007 waren er net enkele inningen waarna de toenmalige minister van Justitie van Politie aan Sasur had gevraagd om haar inningsactiviteiten te staken.

De tarieven voor organisatoren zijn per 1 augustus 2010 goedgekeurd. “De VSO hoort te weten dat Sasur de uitkering niet heeft kunnen doen omdat juist de organisatoren praktisch steevast geweigerd hebben om te betalen. Daarnaast heeft de overheid, mede in het belang van VSO, meerdere malen aan Sasur gevraagd om een pas op de plaats te maken zonder enige tegemoetkoming”, zegt Prim Ramlal, voorzitter van Sasur om een reactie gevraagd aan Starnieuws.

Misleiding

De VSO waarschuwt de gemeenschap om zich niet te laten misleiden, wanneer Sasur voor de derde keer meedeelt dat overgegaan zal worden tot betaling. "Tot heden is geen enkele artiest uitbetaald en is het compleet onduidelijk wat er met de door Sasur geïnde gelden gebeurt. Deze gelden komen in elk geval niet bij de artiesten terecht", stelt de VSO.

Sasur vindt dat deze situatie een logisch gevolg is van de situatie waarbij muziekgebruikers nauwelijks tot geen licentierechten betalen. Van overheidswege is dit de enige bron van inkomsten voor Sasur. Als het geld niet binnenkomt, is betalen volgens Ramlal ook niet mogelijk. “In deze heeft de VSO er eerder belang bij om haar leden hun betalingsplicht jegens Sasur structureel te laten nakomen. De uitkering die overigens een goed geregelde zaak is tussen de Sasur en haar rechthebbenden, volgt dan vanzelf”, meent Ramlal.

Ingrijpen
Het kan bij VSO niet in dat ondanks het feit dat Sasur geen draagvlak heeft binnen de gemeenschap en het herhaaldelijk falen tot in De Nationale Assemblee is besproken, Sasur nog steeds haar activiteiten ongehinderd kan voortzetten. De VSO hoopt dat de overheid nu werkelijk zal ingrijpen en de sector zal ordenen. “Als de VSO na alles wat gebeurd is zaken nog steeds niet in de juiste proporties kan plaatsen, dan schort het serieus aan intelligentie binnen deze organisatie. Rekening houdend met dit intelligentieprobleem binnen de VSO is het voorts belangrijk om het correct onderscheid te maken dat alleen commerciële muziekgebruikers een betalingsplicht hebben jegens Sasur, en niet de complete Surinaamse bevolking zoals dat wordt uitgelegd”, zegt Sasur.

De VSO geeft verder aan dat alle aangesloten organisaties zullen meewerken aan het betalen van royalties aan de auteurs, indien dit op een correcte en transparante manier gebeurd. De VSO heeft volgens Ramlal nooit kunnen aantonen dat Sasur niet correct en transparant is, waardoor het zinloos is om in te gaan op nietszeggende geruchten. Sasur zegt wel te kunnen aantonen hoe bereidwillig VSO-leden wel zijn om te betalen voor de muziek die zij al jarenlang (gratis) gebruiken.

Beschermen artiesten
De VSO dringt aan op een organisatie die daadwerkelijk de makers van muziek vertegenwoordigt en die ook echt uitbetaalt. “Surinamers blijf op uw hoede en laat u niet misleiden. De Surinaamse artiesten zijn van ons, laten wij ze op de correcte manier beschermen”, aldus VSO.

Sasur is er voor de muziekauteurs en uitgevers die de scheppers zijn van muziek, en niet voor de artiesten, benadrukt Ramlal. Artiesten zijn slechts uitvoerders/vertolkers van muziek. Deze verwarring tussen artiesten en auteurs die de VSO steevast creëert, is pas werkelijke misleiding van de Surinaamse gemeenschap, meent Ramlal. Hij wijst erop dat vandaag ‘World Intellectual Property Day is. “De boodschap van Sasur is dat het van eminent belang is om het intellectuele eigendom, dus ook muziekauteursrecht, altijd te respecteren omdat ontwikkeling tenslotte begint en voortduurt middels het scheppen van creaties”, betoogt Ramlal.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May