Bikers begeleiden Nay op zijn 200 kilometer tocht
26 Apr 2012, 11:15
foto
De bikers Elskamp, Letterboom en Gimith. (Foto: Edward Troon)


De Bikers Unit van het Korps Politie Suriname heeft vier dagen de begeleiding van de Amerikaanse ambassadeur John Nay verzorgd. Drie bikers zijn vanaf de Brownsberg met de diplomaat naar Afobakka, Atjoni en Redi Doti gefietst.

“Onze taak was om de delegatie vlot te begeleiden en tegelijkertijd voor de beveiliging van de ambassadeur te zorgen, dus moesten we steeds bij hem blijven”, zegt Earl Letterboom, agent van politie eerste klasse en commandant van de drie bikers. Hij zegt aan Starnieuws dat het voor hem een nieuwe ervaring is, “het is een uitdaging geweest en ook een eye-opener. Door de steile heuvels, zoals de beruchte Poederberg, zijn er enkele zware momenten geweest. Dankzij onze training hebben we het toch kunnen bolwerken, want hadden we dat niet dan zou het moeilijk gaan”.

Veel energie gevergd
Agent Georg Gimith zegt dat het fietsen veel fysieke en mentale energie heeft gevergd. Hij heeft soms mentaal klem gezeten, maar dan zegt het stemmetje in zijn hoofd: “no man, ik moet het halen, want je bent bezig met een begeleiding en dat ga je het gewoon afronden”. Gimith is op de meeste plaatsen van de afgelopen drie dagen al eens met de auto geweest en niet op de fiets. “Je ziet meer als je fietst en de mensen van die dorpen zien ons ook en daarmee dat de politie overal is, want daar gaat het ook om.” Op de fiets heeft hij ook ervaren hoe hard de mensen op de Afobakkaweg rijden. Men houdt zich helemaal niet aan de voorgeschreven snelheden. Gimith vindt dat het “een mentaliteitsprobleem is. Mensen moeten zich gewoon houden aan de regels”, zegt hij.

Voor de 37-jarige agent Elskamp “mijn voornaam is niet belangrijk”, is de rit een goede training geweest. “We hebben lang gefietst, lang in het zadel gebleven”, zegt Elskamp, “We hebben alles bij elkaar meer dan 200 km gefietst en die heuvels, ja die waren lekker voor die spiermassa, voor de benen en dat vind ik enerverend”. Hij heeft de fietstocht niet zo zwaar ervaren, “als het ware moet je er geestelijk op voorbereiden dat je een lange afstand gaat afleggen”. Als er nog zo’n opdracht komt, meldt biker Elskamp zich als eerste aan, want zijn motto is: “een biker is altijd getraind en als je getraind bent, staat ondanks je mens bent, niets je in de weg”. De tocht wordt om half twaalf beëindigd bij de Amerikaanse ambassade.

Edward Troon
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May