Alendy: Depolitisering ministeries is voor zakenkabinet
24 Apr 2012, 00:00
foto
Caprino Alendy, voorzitter van de coalitiepartij BEP.


“Het depolitiseren van ministeries hoort niet in een politiek kabinet.” Zo reageert de voorzitter van de coalitiepartij de Broederschap en Eenheid in de Politiek (BEP), Caprino Alendy, op de aankondiging van president Desi Bouterse. Het staatshoofd vindt dat de ministeries van Volksgezondheid en Onderwijs en Volksontwikkeling gedepolitiseerd moeten worden. De minister van Volksgezondheid, Celcius Waterberg, is afkomstig uit de BEP.

“Dan moet de president een zakenkabinet in het leven roepen. Ik kan me niet voorstellen dat een politiek gekozen president en een politiek gekozen vicepresident tot dit inzicht komen. In deze constellatie zijn ministeries politieke instrumenten”, zegt de BEP-voorzitter in gesprek met Starnieuws.

Verbaasd over werkwijze
Alendy raakt steeds meer verbaasd over de werkwijze van de coalitie. De BEP wordt op geen enkele manier betrokken. “Eigenlijk kan ik over niets iets zinnigs zeggen omdat er geen overleg is in coalitieverband. Zo werkt het toch niet", stelt de politicus.

De aankondiging van het depolitiseren van ministeries ziet Alendy dan ook als een zoveelste afleidingsmanoeuvre voor andere dingen die niet bij naam genoemd worden. De president moet vooral in coalitieverband open kaart spelen en het kind bij de naam noemen”, vindt de BEP-voorzitter.

Wil duidelijkheid
Alendy zegt dat hij over tal van zaken duidelijkheid wil hebben van Bouterse. Dat zal in een overleg van de coalitiepartners moeten gebeuren. Hoewel er lange tijd niet met de BEP is gesproken en afgestemd is binnen de coalitie, rekent Alendy zich nog altijd als coalitiepartner. Hij wil vooral duidelijkheid over de aangekondigde reshuffling van het ministersteam. Een brief schrijven of een telefonisch gesprek met Bouterse wil Alendy niet. “Zo werkt het toch niet”, zegt hij.

De BEP zal bij de komende discussie rond de wet waarheidsvinding in De Nationale Assemblee wel participeren aan de debatten maar geen zitting hebben in de parlementaire commissie die deze wet moet voorbereiden. "We zijn tegen de amnestiewet zoals die is aangenomen in het parlement. De wet die nu zal worden behandeld, is een vervolg van die aanname van de amnestiewet, dus willen we daar geen deel aan hebben”, stelt Alendy.

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May