OM gelast ontruiming porknokkers in Iamgold-zone
23 Apr 2012, 15:25
foto
De weg naar Brownsberg is op verschillende plekken moeilijk begaanbaar. Dat merkte de Amerikaanse ambassadeur die een fietstocht maakt. (Foto: Edward Troon)


Het Openbaar Ministerie heeft de onmiddellijke ontruiming gelast van gouddelvers in de industriële zone van goudmaatschappij Iamgold (Rosebel Goldmines). Hiermee is de commissie ‘Ordening Goudsector’ belast.

Manager van de Ordening Goudsector Gerold Dompig, zegt aan Starnieuws dat er meteen een operatie is gestart met de opdracht van het OM. Bij de operatie zijn betrokken de politie en enkele leden van de speciale eenheid ‘Faya Blo’.

Aangifte
Volgens Dompig heeft Iamgold aangifte gedaan nadat werd opgemerkt dat porknokkers goudwinningsactiviteiten in de industriële zone aan het plegen waren. “We moesten meteen ingrijpen omdat in de industriële zone veel explosieven gebruikt worden. Met hun aanwezigheid creëren de porknokkers vooral voor zichzelf een enorm gevaar”, zegt Dompig.

Hij benadrukt dat het niet gaat om geregistreerde personen van Nieuw Koffiekamp, maar om veelal jongeren die zich nergens aan willen aansluiten.

Brownsberg natuurreservaat
In een tweede operatie die nu gaande is in het natuurreservaat te Brownsberg zijn vanmorgen drie goudoperaties ontmanteld. Dompig zegt dat ondanks het verbod personen toch in het park hun kans wagen en goud zoeken. Bij deze operatie zijn motoren en ander materieel van de goudzoekers in beslag genomen. Dompig zegt dat beide operaties onder leiding staan van de Ordening Goudsector. “Wij voeren geen clean sweep uit dus gebruiken de normale methode van in beslag nemen en verwijderen van de mensen maar gaan ook gesprekken met ze aan.

Sommige van de porknokkers zijn ook al geregistreerd maar begeven zich soms toch op verboden terrein”, merkt Dompig op. Deze tweede operatie die vandaag is uitgevoerd is ter ondersteuning van de Amerikaanse ambassadeur John Nay die op de fiets naar het gebied is getrokken. Hij, vroeg aan het kabinet van de president assistentie van de commissie Ordening Goudsector om te voorkomen dat hij in aanraking kwam met goudzoekers in het park.

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May