Nieuw Front in beraad, na uitzetting uit DNA-gebouw
17 Apr 2012, 05:00
foto
DNA-leden voor het bureau van assembleevoorzitter Jennifer Simons.


De Nieuw Front oppositie in De Nationale Assemblee is in beraad over de ontstane parlementaire situatie. De helft van de fractie is maandag door parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons met de politie uit de vergadering gezet. De rest van de fractie heeft toen ook de zaal en het gebouw verlaten. Vandaag houdt het Nieuw Front in de fractiekamer een persconferentie om de gemeenschap te informeren.

Asiskumar Gajadien (Nieuw Front/VHP) typeert tegenover Starnieuws de manier waarop voorzitter Simons de vergadering leidde, als een vorm van gewetenswroeging over de aangenomen amnestiewet. De parlementariër meent dat de oppositie van Simons op geen enkele manier de ruimte heeft gekregen om haar werk te kunnen doen. Ook het uitzetten van fractieleden door de politie zou volgens hem niet volgens het ordereglement zijn gebeurd. “Zij heeft niet kunnen aangeven op basis van welk artikel van het reglement dat gebaseerd is”, zegt Gajadien.

Aangezet tot wanorde
De VHP’er zegt dat de fractieleden op een gegeven moment niet anders konden dan zich te begeven naar de voorzitterstafel. “Wij werden genegeerd toen wij vroegen om een punt van orde. Onze spreker werd ook niet in de gelegenheid gesteld zijn speech in te richten hoe hij wilde. Wij hebben geen enkel dreigement geuit, maar vroegen haar conform de regels de vergadering te leiden”, verdedigt Gajadien zijn fractiegenoten. Volgens hem is de voorzitter onder enorme politieke druk de vergadering begonnen wat resulteerde in de escalatie.

Fractieleider Ricardo Panka (Mega Combinatie/NDP) zegt aan Starnieuws enorm teleurgesteld te zijn in zijn collega fractieleider Randjietsingh. “Hij heeft gefaald zijn fractie tot orde te roepen, maar zette de leden juist aan tot wanorde. Als ervaren parlementariër had hij veel meer mogelijkheden om zijn punt te maken dan op de manier waarop hij en zijn fractie dat hebben gedaan”, zegt Panka.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May