Lackin: Suriname ligt niet wakker van sanctie Nederland
11 Apr 2012, 13:00
foto
Minister Winston Lackin


Suriname ligt er niet wakker van dat Nederland de ontwikkelingshulp van 20 miljoen euro opschort. "We staan niet te springen om dat geld", zegt minister Winston Lackin uit Cartagena, Colombia in een telefonisch interview met Starnieuws. "Het geld stelde niks voor en zodra er iets gebeurt, dreigt Nederland steeds met de ontwikkelingshulp", merkt Lackin op.

De nieuwe Nederlandse ambassadeur voor Suriname, Alida 'Lidi' Remmelzwaai, moet nog toestemming krijgen van president Desi Bouterse om Aart Jacobi op te volgen. "Wij zullen nog kijken wat wij hiermee doen. Er zal zeker een reactie van Suriname volgen", zegt Lackin. Minister Uri Rosenthal heeft vandaag in de Tweede Kamer aangekondigd dat Jacobi voorlopig niet terugkeert naar Paramaribo. Hij is de vorige week teruggeroepen voor overleg.

Niet laten afleiden
De bewindsman merkt op dat dit het eerste land is dat sancties heeft getroffen. De VVD en PvdA willen ook dat de Europese Unie een ferm standpunt inneemt en maatregelen treft. Lackin merkt op dat tot nu toe de EU een 'rustige' verklaring heeft uitgegeven, waarin partijen opgeroepen worden voor verzoening. De bewindvoerder merkt op dat de regering zich niet zal laten afleiden door Nederland.

Suriname heeft de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) gevraagd om bijstand voor het opzetten van het proces tot waarheidsvinding. Daartoe moet een waarheidscommissie bij wet ingesteld worden. Lackin zegt dat de nota vandaag niet is ingediend, omdat hij laat is aangekomen in Cartagena, Colombia. Er wordt voor morgen een afspraak gemaakt met de secretaris-generaal van de OAS, José Insulza, Lackin is in Colombia voor het bijwonen van de 'summit of the Americas'.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May