VHP Nederland wil gerechtigheid
11 Apr 2012, 04:00
foto


Het bestuur van de VHP-Nederland roept op alle Surinamers in binnen- en buitenland op om alles eraan te doen opdat gerechtigheid geschiedt. Er wordt teleurstelling uitgesproken over de aanname van de amnestiewet op 4 april door De Nationale Assemblee.

De overwegingen voor dit besluit zijn:

• Dat de aanname van de Amnestiewet erop gericht is straffeloosheid te bieden voor daders en medeplichtigen van de Decembermoorden van 1982.
• Dat de Grondwet van de Republiek Suriname verbiedt dat volksvertegenwoordigers interveniëren in een onder de rechter lopende zaak (art 131 lid 3 Grondwet)
• Dat de nabestaanden van de slachtoffers van de Decembermoorden meer dan 30 jaar op zoek zijn naar de waarheid waarom hun geliefden slachtoffer werden.
• Dat er nu na bijkans 5 jaar van procesgang bij de Krijgsraad uitsluitsel bestaat op een uitspraak inzake deze uitermate traumatische gebeurtenis in onze recente historie.
• Dat dit proces van waarheidsvinding door de krijgsraad, door de aanname van de amnestiewet door de DNA wordt doorkruist.
• Het ernstig af te keuren dat exponenten van de Nationale Democratische Partij (N.D.P) aangeven dat de aanname van de amnestiewet gericht is op het stuiten van de rechtsgang door de Krijgsraad van de plegers en medeplegers van de decembermoorden.
• Dat deze door exponenten van de NDP geventileerde uitspraken weinig vertrouwen geven in de bij aanname van de amnestiewet in het vooruitzicht gestelde in te stellen waarheids & verzoeningscommissie.
• Dat vooralsnog onduidelijk is op grond van welke criteria de leden van de in het vooruitzicht gestelde waarheids & verzoeningscommissie zullen worden gekozen en op welke wijze zij aan waarheidsvinding en verzoening denken te werken.
Dat het de VHP-Nederland voorkomt dat de waarheidsvinding met betrekking tot de december moorden het best in handen kan worden gelegd van de leden van de huidige Krijgsraad, die hiertoe professioneel zijn opgeleid en volgens de leer der “Trias Politica” onderdeel is van de rechterlijke macht.
• Dat de VHP-Nederland van mening is dat door aanname van de amnestiewet nog voor er een uitspraak van de Krijgsraad ligt, geen juiste logische chronologische volgorde is.
• De VHP-Nederland gezien de ernstige schendingen van mensenrechten op 8 December 1982 en gelet op het vonnis van het Inter-Amerikaans Hof voor de rechten van de mens inzake Moiwana versus Suriname d.d. 15 juni 2005, van mening is, dat de rechtsgang voor de Krijgsraad onverminderd voortgang moet vinden

Dit alles overwegende besluit VHP-Nederland:

Het Surinaamse volk zowel in Suriname als daarbuiten op te roepen alles wat in zijn vermogen is te doen opdat gerechtigheid inzake de Decembermoorden kan geschieden, de nabestaanden genoegdoening krijgen en ons land dit traumatisch hoofdstuk met recht en waarheid een plek kan geven.

Leve de Republiek Suriname !
Leve de Rechtstaat Suriname !
Recht & Waarheid maken Vrij!
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May