Lackin overhandigt nota aan OAS-topper (update)
11 Apr 2012, 00:00
foto
Minister Winston Lackin


Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken zal donderdag namens Suriname een nota aanbieden aan de secretaris-generaal José Insulza van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS). Het gaat om assistentie van de OAS voor het instellen van een waarheidscommissie.

Minister Winston Lackin die naar de summit of the Americas is in Cartagena, Colombia, zegt aan Starnieuws dat er diverse informele gesprekken gevoerd is met de leiding van de OAS. Er is al medewerking toegezegd om het proces van waarheidsvinding te begeleiden. Aanvankelijk zou de nota vandaag worden ingediend, maar de bewindsman zegt dat hij laat is aangekomen in Colombia. De afspraak wordt nu voor donderdag gemaakt.

Wet in de maak
Lackin verwacht dat De Nationale Assemblee zo snel mogelijk met de wetgeving komt. In de amnestiewet die aangenomen is, staat dat "onmiddellijk na het afkondigen van deze wet, wordt bij wet een waarheids- en verzoeningscommissie ingesteld voor onderzoek en waarheidsvinding van mensenrechtenschendingen in de periode 1980-1985, waaronder de gebeurtenissen op 8 december 1982".

"Deze wet zal ook door De Nationale Assemblee worden voorbereid", zegt Lackin. Hij verwacht dat dit heel gauw zal gebeuren. De OAS heeft veel ervaring op dit gebied. De bewindsman zegt dat over de verschillende modellen gesproken zal worden. Hij verwacht dat de OAS eerst met een missie naar Suriname komt om hearings te houden met verschillende betrokkenen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May