Suriname en Canada scherpen banden aan
10 Apr 2012, 14:00
foto
Ambassadeur Subhas Mungra en de Canadese Gouverneur-Generaal David Johnston. (Foto: Buza)


Suriname heeft voorstellen gedaan aan Canada om de banden tussen beide landen te verdiepen. Het gaat om samenwerking op het gebied van transport, onderwijs en de inzet van het Canadian International Development Agency (CIDA) voor ontwikkelingsprojecten. Aan Canada is ondersteuning gevraagd bij de opzet en organisatie van de 'Regional Sport Academy'.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken wijst in een persbericht erop dat beide landen reeds een intensieve samenwerking hebben. Het gaat onder andere om het drukken van paspoorten en de Surinaamse Lotto. Ook in Caricom-verband is er een intensieve samenwerking.

Verdieping
De relatie tussen Suriname en Canada is door de jaren heen geïntensiveerd door de mijnbouwactiviteiten van de Canadese multinational Iamgold die sinds 2003 goud exploiteert via Rosebel Goldmines in Brokopondo. Het Canadese bedrijf Canadian Bank Note en Buitenlandse Zaken zijn in februari een samenwerking aangegaan ter invoering van een geïntegreerd grensbeheersingssysteem. Dit is nodig om binnenkomende vreemdelingen te registreren en te volgen ter beveiliging van de Surinaamse grenzen.

Ambassadeur Subhas Mungra heeft de vorige maand zijn geloofsbrieven aangeboden aan de Gouveneur-Generaal van Canada, David Johnston. Hij was vergezeld van ambassaderaad Humbert Eerstel, die mede-geaccrediteerd is in Canada. Mungra heeft van de gelegenheid gebruik gemaakt om diverse besprekingen te voeren, ter verdieping van de samenwerking.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May