Geopolitieke risico's blijven olieprijs opdrijven
10 Apr 2012, 02:30
foto


De organisatie van olieproducerende landen Opec kan weinig doen om de sterk gestegen olieprijs te beïnvloeden. Politieke instabiliteit is momenteel de drijvende kracht achter de ontwikkeling van de olieprijzen; daar helpt het opvoeren van de productie weinig tegen. Dat zei Abdul Kareem Luaibi, minister van Olie uit Irak, maandag tegen journalisten.

De situatie in het Midden-Oosten drijft de olieprijzen naar nieuwe records. Dat heeft directe gevolgen voor de prijs die automobilisten moeten betalen aan de benzinepomp. Texaco/Suritex verhoogt de prijs van ongelode benzine dinsdag fors, van SRD 5.14 per liter naar SRD 5.37.

Iran
De crisis rond Iran is de belangrijkste destabiliserende factor. Irans buren, Israël voorop, vrezen dat het land aan een atoomprogramma bouwt. Algemeen wordt ervan uitgegaan dat een, mogelijk gewapende, confrontatie onontkoombaar is. Zolang deze dreiging boven de markt blijft hangen, zal de olieprijs hoog blijven.

Een tweede factor die als belangrijk geopolitiek risico wordt gezien en die grote invloed heeft op de grilligheid van de olieprijzen, is de voortdurende binnenlandse opstand in Syrië tegen het regime van president Assad.
Door deze onzekerheid is het toekomstige verloop van de olieprijs hoogst onvoorspelbaar.

Historisch gezien worden scherpe, onverwachte stijgingen in de olieprijs veroorzaakt door crises in belangrijke olieproducerende landen zoals de revolutie in Iran en de Golfoorlog in voorgaande decennia.
De laatste jaren kwam de prijsimpuls juist van de vraagkant; toen joeg een sterk gestegen vraag naar energie vanuit met name China de prijzen omhoog.
Nu zijn de geopolitieke risico's in olierijke gebieden weer terug als belangrijkste prijsopdrijvende factor.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May