Thalia viert 175-jarig bestaan met opera
08 Apr 2012, 10:30
foto
Alida Neslo.


Met de eigentijdse Opera Fatu "Doro" viert Thalia deze maand zijn 175-jarige bestaan. Met "Doro of de prijs van vrijheid" wil het oudste theatergezelschap in het Caribisch Gebied met name jongeren plezier doen. Theatermaakster Alida Neslo schreef het libretto. Voor de muziek zijn enkele beginnende en bekende componisten gevraagd.

Het thema van de opera is vrijheid, een onderwerp waarvoor Alida Neslo koos omdat ze daar naar eigen zeggen indringend mee werd geconfronteerd tijdens haar werk met jeugdige delinquenten. Zij wil vragen aansnijden als: denken wij voldoende na over vrijheid, wat betekent vrijheid in een mensenleven?

De opera is, volgens de makers, "eigentijds, meertalig en gebaseerd op situaties die in Suriname veelvuldig voorkomen". Thalia wil hiermee het Surinaamse publiek kennis laten maken met een andere vorm van theater, naast volkstoneel, cabaret en musical.

Toneelgezelschap Thalia werd op 27 april 1837 opgericht. In 1840 was de eigen schouwburg, ontworpen door stadsarchitect Johan August Voigt, gereed. Op 20 januari 1840 ging de eerste Thalia-voorstelling in première, met op het
programma twee toneelstukken: "De Oost-Indiëvaarder" van Arresto en "Het kamertje van het waschmeisje".
Na veel woelige jaren in de 19e eeuw, waarbij bestuursleden soms met elkaar op de vuist gingen en er enige tijd zelfs een "toneelstrijd" woedde, verkeert Thalia al geruime tijd in rustig vaarwater.

Doro beleeft 27 april zijn feestelijke première. De vervolgvoorstellingen zijn op 28 en 29 april en op 4, 5 en 6 mei.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May