Europese Unie wijst op verplichtingen Suriname
07 Apr 2012, 12:05
foto


"Verzoening en rechtvaardigheid gaan hand in hand. Dit is gegarandeerd in de fundamentele principes van de rechtsstaat, waarbij de scheiding der machten geldt. Suriname dient zijn internationale verplichtingen na te komen". Dit zegt Catherine Ashton, belast met het buitenlands beleid en veiligheid van de Europese Unie (EU) in een zaterdag uitgegeven verklaring.

Ashton zegt dat de gewijzigde amnestiewet van 1989, die goedgekeurd is door De Nationale Assemblee en intussen bekrachtigd door de regering, een belangrijke impact zal hebben op lopende processen. De EU noemt de schendingen van de mensenrechten in de jaren tachtig, waaronder de moord op politieke tegenstanders in december 1982.

Volgens de topfunctionaris van de EU is het belangrijk dat alle Surinamers - overheid én burgers- ongeacht hun politieke voorkeur, samenwerken aan de opgang gebrachte genezing en verzoening in het land te consolideren. De EU hecht groot belang aan de eerbiediging van de rechtsstaat, verantwoording en een onafhankelijkheid van de rechterlijke macht, als de fundamentele beginselen van een democratische samenleving.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May