Parlement negeert oproep Reporters Without Borders
05 Apr 2012, 12:00
foto


Reporters Without Borders had het parlement opgeroepen het voorstel tot amnestieverlening aan de verantwoordelijken voor de misdaden tegen de menselijkheid tijdens de militaire dictatuur van de jaren ’80 in te trekken. Het wetsvoorstel is gisteravond in het parlement aangenomen met 28 stemmen voor en 12 tegen. Een deel van de parlementariërs heeft zich van stemming onthouden.

“Dit wetsvoorstel is een belediging aan de nagedachtenis van de slachtoffers die met hun leven betaald hebben voor hun overtuiging in de strijd ter bescherming van mensenrechten en vrije meningsuiting ten tijde van een beleid van terreur”, stelt Reporters Without Borders . “De durf om ‘verzoening’ en nationale ‘stabiliteit’ als argumenten te gebruiken om straffeloosheid te bevestigen, is de ergste vorm van cynisme. De voorgestelde amnestie komt op een tijdstip waarop de strafzaak inzake de Fort Zeelandia-moorden die in 2007 is aangevangen tegen zijn einde loopt en bewijsmateriaal toeneemt tegen de hoofdverdachte Desi Bouterse, die in juli 2010 is gekozen als president en dat nog steeds is. We eisen intrekking van het wetsontwerp. Bouterse moet verantwoording afleggen in de rechtszaal, desnoods gebeurt dat na afloop van zijn huidige ambtstermijn”.

Verdacht van “samenzwering”, werden 15 tegenstanders van Bouterse zijn militaire regering gearresteerd, gemarteld en standrechtelijk geëxecuteerd in de Fort Zeelandia kazerne in de ochtend van 8 december 1982. Onder hen bevonden zich vijf journalisten: Andre Kamperveen, eigenaar en directeur van Radio ABC, Frank Wijngaarde, journalist bij Radio ABC, en drie journalisten van de schrijvende media, Leslie Rahman, Bram Behr en Jozef Slagveer.

Politieke verantwoordelijkheid
Na de massamoord hebben militairen de gebouwen van Radio ABC, Radio Radika en dagblad De Vrije Stem in brand gestoken. Met uitzondering van de staatszender SRS, staatstelevisiestation STVS en de krant ‘de Ware Tijd’ kregen alle andere kranten een verschijningsverbod en werden alle andere radiostations uit de ether gehaald. Bouterse heeft zijn “politieke verantwoordelijkheid” voor de massamoord erkend, maar houdt vol dat hij niet aanwezig was toen de moorden werden gepleegd. Deze verdediging werd tijdens het strafproces voor de Krijgsraad dat in 2007 begon, tegengesproken.

Een legerofficier, die had deelgenomen aan de coup, Ruben Rozendaal, heeft bezwarende getuigenverklaringen tegen Bouterse afgelegd, wat ertoe heeft geleid dat Bouterse hem “Judas” heeft genoemd. De auditeur-militair formuleert op 13 april zijn requisitoir en verwacht wordt dat in mei een vonnis wordt uitgesproken door de rechtbank.

“De trauma’s uit het verleden worden bestendigd door straffeloosheid, die per definitie indruist tegen recht wet en recht en de beleving van fundamentele mensenrechten”, voegt Reporters Without Borders er aan toe. “In dit kader heeft de moed die is gedemonstreerd door de civil society, rechters en journalisten in andere Zuidamerikaanse landen –vooral voormalige Operation Condor-landen een onschatbaar voorbeeld gesteld.”
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May