Simons: Politiek heeft 8 december niet opgelost
31 Mar 2012, 07:00
foto
Assembleevoorzitter Jennifer Simons


Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons, verwijt de politici die nu tegen de amnestiewet zijn, nooit een poging ondernomen te hebben de 8 decembermoorden en tal van misdrijven vanaf 1980, op te lossen. Niet de politiek en ook niet het Openbaar Ministerie. Ze hadden alle macht en gelegenheid deze zaken naar eigen inzichten op te lossen”, zegt Simons in gesprek met Starnieuws.

De huidige coalitie heeft er nu voor gekozen de amnestiewet aan te passen, waardoor volgens haar de 8 december kwestie voorgoed wordt afgesloten. Simons vindt dat daarna er een waarheidscommissie moet worden benoemd om de echte waarheid rond 8 december naar boven te brengen.

Waarom niks gedaan?
Simons heeft intussen voor maandag een openbare vergadering uitgeschreven om het initiatiefvoorstel tot wijziging van de amnestiewet te behandelen. Zij hoopt binnen korte tijd het wetsontwerp afgehandeld te hebben. De voorzitter van het parlement geeft toe dat deze periode een moeilijke is met veel gevoeligheden.

“Maar wat je ook doet, er zullen mensen tegen en vóór zijn. Wat voor mij belangrijk is en waarover er nagedacht moet worden, is dat er mensen 25 jaar lang aan de macht zijn geweest, die een oplossing hadden kunnen brengen, maar zij hebben het niet gedaan. Ze hadden de gelegenheid wetten te maken dat personen die een coup hebben gepleegd zich niet verkiesbaar mochten stellen. Uiteindelijk drijft men zaken te ver.

Eigen weg gezocht
Simons wijst er op dat regeringen op regeringen vanaf 1987 hebben nagelaten iets te doen en hebben daarmee de samenleving opgezadeld met een moeilijk en gevoelig vraagstuk. “Ze hadden tal van mogelijkheden, als nu amnestie of waarheidsvinding of iets anders was. Ze hebben er gewoon niets mee gedaan. Ook hebben zij er niet voor gezorgd dat de zaak nu in behandeling is. Dat hebben de nabestaanden gedaan. De nabestaanden hebben toen ook gevraagd om een waarheidscommissie in te stellen. Ook dat hebben ze niet aangegrepen. De mensen hebben hun eigen weg gezocht en zijn in 2000 zelf naar de rechter gestapt.

Ook met de Moiwana gebeurtenissen heeft de toenmalige politiek niets gedaan. De mensen hebben in het buitenland hun recht moeten zoeken. Zo zijn er tal van gevallen die niet zijn onderzocht”, zegt Simons.
De assembleevoorzitter vindt niet dat de tijd waarop is gekozen de wijziging van de amnestiewet in te dienen, verkeerd is. We zijn nu langer dan 30 jaar verder en het is nu al 12 jaar dat de nabestaanden hun recht zijn gaan zoeken. Als je zaken voor je uitschuift, moet je er rekening mee houden dat het op de een of andere manier opgelost moet worden”, zegt Simons.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May