Kunstmatige Inseminatie voor verbetering rundveestapel
27 Feb 2012, 10:30
foto


Reproductie technieken door Kunstmatige Inseminatie (KI), waarnemen van tochtigheidsverschijnselen en de KI-rassen, zijn aan de orde gekomen tijdens een voorlichtingssessie over deze vorm van inseminatie bij runderen. Negentien veeboeren, inseminatoren en voorlichters hebben deelgenomen aan deze sessie te Santodorp.

KI wordt toegepast om rassen te verbeteren. Het is een proces waarbij zaadcellen van stieren worden gecollecteerd, verdund, en ingevroren. Wanneer een koe tochtig is, worden deze zaadcellen ingebracht in haar baarmoeder. Voor Suriname is het beleid erop gericht de vleeskwaliteit van het slachtvee te verbeteren en de efficiëntie bij de melkvee te verhogen.

De Dienst KI van het onderdirectoraat Veeteelt biedt Jersey en Red Angus diepvries sperma aan veeboeren. Voor de melkvee is gekozen voor de Jersey ras, omdat de productiekosten lager liggen en dit ras beter gedijt in Surinaamse omstandigheden. Voor slachtvee is de keuze gevallen op de Red Angus ras. Runderen van dit ras groeien sneller, zijn vroeg geslachtsrijp en hebben een goede vleeskwaliteit.

Naast deze twee rassen kan de veehouder ook kiezen voor andere rassen. Particulieren bieden sperma van bijvoorbeeld het Holstein ras. Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij heeft zes jaar geleden de Jersey en Red Angus runderen in Suriname geïntroduceerd.

Advertenties