Wet Deviezenregeling aangenomen; NDP en BEP stemmen niet
Drie artikelen van de Deviezenregeling (1947) zijn dinsdag met algemene 27 stemmen aangepast. De NDP en de BEP hadden ervoor gepleit om de wet integraal aan te passen. Zij wilden dat artikelen die niet meer worden toegepast moesten worden geschrapt. Zij hebben ondanks hun bezwaren niet tegen de wet gestemd maar hebben ervoor gekozen om bij de stemming de zaal te verlaten. De NPS heeft wel vóór de wijziging gestemd. De voorzitter van Commissie van Rapporteurs, Asis Gajadien, benadrukte dat de Deviezenregeling in overeenstemming moest worden gebracht met de nieuwe Bankwet.
In de Deviezenregeling stond dat de gouverneur - in dit geval de president - de wisselkoers en het deviezenbeleid bepaalt. De wet is 77 jaar oud en dient grondig te worden aangepast. Bij minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning is door de oppositie erop aangedrongen om de Deviezenregeling integraal aan te passen. De bewindsman heeft beloofd - maar kon de verzekering niet geven - dat er gewerkt zal worden aan een conceptwet dat hij eind dit jaar wil indienen. Aangezien hij niet weet hoeveel werk ervoor verzet zal worden, gaf hij niet de garantie dat het concept binnen een half jaar rond zal zijn.
Ronny Asabina, fractieleider van de BEP, voerde aan dat er nog te veel artikelen in de wet, die dateert uit de koloniale tijd, zijn die duiden op 'baas-knecht' verhouding. De president heeft nog te veel macht volgens hem om invloed uit te oefenen in het monetair beleid. NDP fractieleider Rabin Parmessar voerde aan dat de commissie die de wetswijziging heeft voorbereid, slechts drie artikelen heeft uitgewerkt voor wijziging. Hij denkt niet dat de commissie in staat zal zijn in zes maanden tijd het concept rond te hebben voor een integrale wijziging. Ook Parmessar voerde aan dat de president te veel ruimte heeft om interventies te plegen.
Diverse leden, onder wie Stephen Tsang (NDP) hebben aangedrongen op een overzicht van deviezenvergunningen die verstrekt zijn. Ook is gevraagd naar opkoop en export van goud. Raghoebarsing stelde dat hij niet tegen transparantie is maar volgens de wet is er ook een geheimhoudingsplicht, waardoor hij geen detailinformatie kan verschaffen. Hij beloofde wel dat er algemene informatie zal worden verstrekt aan De Nationale Assemblee.
NPS fractieleider Gregory Rusland benadrukte, na een opmerking van de minister, dat hij ook oppositie is. In dit geval is er gekozen om vóór de wetswijziging te stemmen omdat het om een verbetering gaat. Hij is niet zoals de NDP en BEP uit de zaal gelopen. Rusland rekent op het woord van Raghoebarsing dat hij zijn best zal doen om uiterlijk eind van het jaar een conceptwet in te dienen voor een volledige revisie.
Vandaag
Gisteren
- Column: Borrelpraat no. 871
- Mama, waarom zijn de prijzen in de winkel zo hoog?
- Bronto Somohardjo: Alles wat ik ben, heb ik geleerd van vrouwen
- Scholieren laten zich horen tijdens Mi Tori Filmfestival
- Juiste kaart Suriname
- Schietpartij in Koffiekamp: Gouddelver gewond, dader voortvluchtig
- Gerenoveerde RGD-polikliniek Tijgerkreek officieel opgeleverd
- Respect voor alle moeders
- President brengt ode aan moeders
- Gewapende overval in woning aan de Mawakaboweg
- India en Pakistan houden zich aan wapenstilstand
- Criminelen slaan toe in woning ondernemer: grote geldbedragen buitgemaakt
- SEOB over kansen, uitdagingen en beleidskeuzen
- Wat moet er veranderen?
- Regen en onweer op Moederdag
- Taxiën door de politiek: Landbouwers zetten door in moeilijke tijden
- Afscheid van 'Oom Jules': een man van visie, moed en verbinding
- Sewcharan: Kiezers hebben kans om corruptie aan te pakken
Eergisteren
- Paus Leo XIV belooft voortzetting hervormingen van Franciscus
- Verwarring door Bondru-billboard: NPS benadrukt zelfstandige koers
- Suriname op de drempel van verandering
- President Santokhi luistert naar zorgen veiligheidsdiensten
- Volksgezondheid: Koop Ozempic alleen via erkende apotheken
- Voorzichtige doorbraak in Amerikaans-Chinees handelsconflict
- A20, DOE en PRO nemen afstand van Bondru-campagne
- Democratie vraagt om oplettendheid
- Staat betwist rechtszaak Stichting Wan Okasi over geheime stemming
- Ook vandaag wat onweersbuien
- Taxiën door de politiek: Steve over verkiezingen en oude tijden
- NDP: Van beloftes naar beleningen - De financiële erfenis regering-Santokhi
- Minister Ramadhin opent politieke aanval op nefroloog Goerdat