Reactie op: Illusie van efficiëntie en de realiteit van geldschepping!
De auteur betwijfelt of de grotere coupures tot meer efficiëntie leiden in het contante betalingsverkeer. Het is een feit dat na episodes van hoge inflatie de uitgifte van grotere coupures leidt tot vergroting van efficiëntie en gemak in het (contante) betalingsverkeer. Te denken valt aan minder bankbiljetten voor de afwikkeling van dezelfde nominale transacties alsook aan vermindering van druk- en transactiekosten.
De auteur werkt met de cijfers uit de weekbalans van de CBvS wanneer hij de omvang van de bankbiljetten in omloop beoordeelt. De uitgifte van grotere coupures kan op zich nooit leiden tot geldschepping omdat banken de bankbiljetten betrekken bij de CBvS na debitering van hun girorekeningen voor eenzelfde bedrag. Ze 'kopen' de bankbiljetten dus, waardoor er sprake is van substitutie van giraal naar cash geld. Echter liggen er vele andere transacties ten grondslag aan de mutaties in de tegoeden van de banken bij de CBvS en in de bankbiljetten in omloop. De oorzaken van de toename/afname in de balansposten zijn zeer divers en er bestaat hierdoor geen 1 op 1 relatie tussen de balansposten en de uitgifte van grotere coupures. Door de omvang van bankbiljetten in omloop vóór de introductie van de grotere coupures te vergelijken met de recente omvang van bankbiljetten in omloop en vervolgens een verband te leggen met de uitgifte van de grotere coupures is dus een verkeerde benadering.
De auteur suggereert dat het begrotingstekort van de overheid is gefinancierd met het bijdrukken van nieuwe bankbiljetten. Begrotingscijfers hebben betrekking op verwachte inkomsten en voorgenomen uitgaven en hebben pas na realisatie invloed op de economie. Om het feitelijke effect van de staatsfinanciën op de economie te beoordelen, dient vooral te worden gekeken naar de mutatie in de netto vordering van de geldscheppende instellingen op de overheid, zoals valt af te leiden uit tabel 3 van de monetaire statistieken van de CBvS (zie www.cbvs.sr). Deze vordering is in vergelijking met ultimo 2023 met bijna SRD 2 miljard afgenomen vanwege aflossingen van de Staat aan de banken. Overigens geschiedt monetaire financiering niet via het bijdrukken van bankbiljetten, maar door de rekening van de Staat bij de CBvS voor een bepaald bedrag te crediteren en simultaan een tegenboeking te maken onder de debetpost Voorschotten aan de Staat. Echter blijkt deze post op de door de CBvS gepubliceerde weekbalansen niet te zijn gemuteerd. Sterker nog, de post staat stationair op SRD 0,0.
De auteur stelt dat het Surinaamse monetaire beleid erg onder druk staat vanwege de structureel toenemende geldhoeveelheid. Deze stelling is om meerdere redenen ongenuanceerd. Ten eerste is een toenemende geldhoeveelheid bij een groeiende economie normaal en zelfs wenselijk, zodat de extra transacties kunnen worden afgewikkeld. Ten tweede moet de geldhoeveelheid in een economie, waar inflatie nog relatief hoog is, de verhoogde prijzen kunnen financieren, omdat anders minder economische transacties kunnen worden gepleegd, met als gevolg stagnatie in het ruilverkeer. Ten derde heeft geldgroei niet alleen binnenlandse oorzaken (z.a. netto bancaire kredietverlening) maar ook buitenlandse (z.a. overschotten op de betalingsbalans). In het laatste geval is de geldgroei per definitie gedekt door een aanwas van deviezen uit het buitenland en daardoor in beginsel niet inflatoir.
De auteur besluit met te stellen dat de bevolking het monetair beleid in de prullenbak zou moeten gooien. Het monetair beleid is gebaseerd op theoretische uitgangspunten. Zo past bij ons zwevend wisselkoersregime (sinds 7 juni 2021) een geldhoeveelheidsbeleid, aangezien de prijs van geld (de wisselkoers) nu flexibel is en het monetair beleid zich daarom moet richten op beheersing van de hoeveelheid van geld. Een zwevend wisselkoersregime dicteert dus een geldhoeveelheidsbeleid. De inmiddels bekende openmarktoperaties (OMO’s) dienen ter bijsturing van de geldhoeveelheid door overtollige liquiditeiten “op te dweilen”, opdat deze hun weg niet vinden naar de valutamarkt. Dat de wisselkoers nu al bijna een jaar stabiel is wordt voor vanzelfsprekend genomen, maar dit is het resultaat van succesvolle beleidscoördinatie door de monetaire autoriteiten. Ondanks de stabiele wisselkoers is er nog inflatie vanwege met name de gefaseerde afschaffing van subsidies op nutsvoorzieningen. Dit type inflatie kan echter niet met monetair beleid worden bestreden. Bij een eerlijke beoordeling van het monetair beleid moet derhalve rekening worden gehouden met dit gegeven.
Ik sluit de discussie hiermee af en nodig de lezer uit om op basis van de verstrekte informatie thans zelf een oordeel te vormen.
Drs. Rakesh S. Adhin
Vandaag
-
17:28
De melting pot waarin alles hetzelfde smaakt
-
15:31
Aanhouding na verdachte verstrekking oproepingskaarten
-
14:48
Ravaksur Plus ziet voorlopig af van acties
-
12:46
Training ordedienstleden KPS in afrondende fase
-
10:45
Schoolbroodpakket wordt uitgebreid van 117 naar 180 scholen
-
08:47
Paus Leo XIV roept op tot 'geen oorlog meer'
-
06:52
Suriname: Wat er al staat, breek het niet af!
-
04:54
Regen, zon en onweer op deze maandag
-
02:56
Taxiën door de politiek: SRD 1000, leuke bonus... geen stemgarantie
-
01:01
SATCA trekt zich terug voor intern beraad
-
00:00
President roept Ramsaran op voor spoedoverleg: PL ziet politieke draai
Gisteren
- Column: Borrelpraat no. 871
- Mama, waarom zijn de prijzen in de winkel zo hoog?
- Bronto Somohardjo: Alles wat ik ben, heb ik geleerd van vrouwen
- Scholieren laten zich horen tijdens Mi Tori Filmfestival
- Juiste kaart Suriname
- Schietpartij in Koffiekamp: Gouddelver gewond, dader voortvluchtig
- Gerenoveerde RGD-polikliniek Tijgerkreek officieel opgeleverd
- Respect voor alle moeders
- President brengt ode aan moeders
- Gewapende overval in woning aan de Mawakaboweg
- India en Pakistan houden zich aan wapenstilstand
- Criminelen slaan toe in woning ondernemer: grote geldbedragen buitgemaakt
- SEOB over kansen, uitdagingen en beleidskeuzen
- Wat moet er veranderen?
- Regen en onweer op Moederdag
- Taxiën door de politiek: Landbouwers zetten door in moeilijke tijden
- Afscheid van 'Oom Jules': een man van visie, moed en verbinding
- Sewcharan: Kiezers hebben kans om corruptie aan te pakken
Eergisteren
- Paus Leo XIV belooft voortzetting hervormingen van Franciscus
- Verwarring door Bondru-billboard: NPS benadrukt zelfstandige koers
- Suriname op de drempel van verandering
- President Santokhi luistert naar zorgen veiligheidsdiensten
- Volksgezondheid: Koop Ozempic alleen via erkende apotheken
- Voorzichtige doorbraak in Amerikaans-Chinees handelsconflict
- A20, DOE en PRO nemen afstand van Bondru-campagne
- Democratie vraagt om oplettendheid
- Staat betwist rechtszaak Stichting Wan Okasi over geheime stemming
- Ook vandaag wat onweersbuien
- Taxiën door de politiek: Steve over verkiezingen en oude tijden
- NDP: Van beloftes naar beleningen - De financiële erfenis regering-Santokhi
- Minister Ramadhin opent politieke aanval op nefroloog Goerdat