Te Oryza in Saramacca komt trainingscentrum melkveehouderij
19 Mar, 02:56
foto
In Saramacca te Oryza komt er een trainingscentrum voor de melkveehouderij. Minister Parmanand Sewdien heeft het startsein hiertoe gegeven.


Minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft het startsein gegeven te Oryza in het district Saramacca, voor het opzetten van een trainingscentrum voor de melkveehouderij en model melkveebedrijf. Het initiatief hiertoe komt van de Agrarische Adviesraad van Saramacca die de melkproductie de afgelopen jaren sterk zag dalen. 

De melksector in het bijzonder in Saramacca moet nieuw leven ingeblazen worden door het opzetten van een model melkveebedrijf door LVV in coördinatie met lokale melkboeren. Dit melkveebedrijf zal dienen als praktijk- en kenniscentrum voor onder andere on the job trainingen voor studenten, alsook bijscholing aan bestaande boeren om efficiënter te produceren. Ook zal aldaar een genenbank worden opgezet van meerdere grassoorten met daaraan gekoppeld informatie over vereiste bodemtype, bemesting en meer. 

Op het melkveebedrijf zal ook rasverbetering plaatsvinden met het oog op niet alleen een hogere melkproductie, maar ook een goed temperament bij het vee, hittebestendigheid, een betere gezondheid en een grotere weerstand tegen ziekten en plagen. In de naaste toekomst zal aldaar ook onderzoek worden verricht naar gedeeltelijke of volledige vervanging van importvoer door lokale grondstoffen.

Onder de aanwezigen waren de districtscommissarissen Sherin Bansi-Durga van Saramacca en collega Bholanath Narain van Wanica Noordwest, de voorzitter van Veeteelt Coöperatie Saramacca en omstreken Rawi Narain, DNA-lid Radjindrekoemar Debie, melkveeboeren en overige stafleden van het ministerie van LVV.
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April